Berishevi demokrati prevzeli oblast

Albanski premier Sali Berisha je imenoval novi ministrski kabinet, ki naj bi državo vodil prihodnja štiri leta. Albanski poslanci so kljub bojkotu opozicije že v torek s 74 glasovi za in enim proti za predsednico parlamenta spet izvolili Jozefino Topalli.

Objavljeno
11. september 2009 10.00
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Beograd - Albanski premier Sali Berisha je v sredo, kakor poročajo tuje tiskovne agencije, imenoval novi ministrski kabinet, ki naj bi državo vodil prihodnja štiri leta. Albanski poslanci so kljub bojkotu opozicije že v torek s 74 glasovi za in enim proti za predsednico parlamenta spet izvolili Jozefino Topalli iz vrst vladajoče Demokratske stranke (PD), ki je tesna premierova zaveznica. Berisha je s svojo PD na volitvah zmagal 28. junija, skupaj s Socialistično stranko za integracije (LSI) pa bo v 140-članskem parlamentu nadzoroval 74 sedežev.

 

Sali Berisha je nekaj ključnih položajev zaupal LSI, s katero je sklenil vladno koalicijo. Predsednik LSI Ilir Meta je postal zunanji minister, Drittan Prifti iz LSI minister za gospodarstvo, energetiko in trgovino, LSI pa bosta pripadli še ministrstvi za zdravstvo in gospodarstvo. Berisha je na okoljski resor premestil dosedanjega obrambnega ministra Fatmirja Mediuja, ki mu sodijo, ker je odgovoren za lansko smrtonosno eksplozijo skladišča streliva nedaleč od Tirane, v kateri je bilo ubitih 26 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 300. Glavna opozicijska Socialistična stranka (PS), ki v parlamentu zaseda 65 sedežev, se je odločila za obstrukcijo dela parlamenta. Že več tednov protestira proti izidu volitev, ker da so se na voliščih zgodile številne nepravilnosti. Nanje so opozarjali tudi mednarodni opazovalci, ki jih je bilo okoli 500, Berisha pa zavrača obtožbe, da je volitve dobil z goljufijo. Parlamentarne volitve so veljale za ključno preizkušnjo albanske demokracije in pripravljenosti države, ki je aprila postala članica zveze Nato, na članstvo v Evropski uniji. Država se je zato znašla pod mednarodnim pritiskom, da zagotovi pravične in svobodne volitve.


Iz petkove tiskane izdaje Dela