Berlin sprejel ekološke kvote

Nemška vlada je sprejela pogoje Evropske unije glede kvot za izpuste CO2, je izjavil nemški minister za okolje Sigmar Gabriel. Nemška odločitev znak podpore evropskemu mehanizmu trgovanja z izpusti.

Objavljeno
08. februar 2007 20.30
Nemški okoljski minister Sigmar Gabriel
Berlin - Nemška vlada je sprejela pogoje Evropske unije glede kvot za izpuste CO2, je izjavil nemški minister za okolje Sigmar Gabriel. Kot je dejal, je nemška odločitev znak podpore evropskemu mehanizmu trgovanja z izpusti CO2.

Berlin in Bruselj sta si namreč več tednov nasprotovala glede zgornje letne meje izpustov toplogrednega plina za nemško industrijo v okviru Kjotskega protokola za obdobje 2008-2012, pri čemer si je nemška stran prizadevala za mejo pri 465 milijonih ton, EU pa pri 453 milijonih ton.

Berlin je sedaj dokončno sprejel pogoje unije, okoljski minister pa je poudaril, da je sicer Nemčija uporabljala nekoliko drugačen izračun, vendar pa gre na koncu le za dva odstotka razlike.
Odziv Združenja nemške industrije je bil negativen. Njihov predstavnik za odnose z javnostjo je izjavil, da bo ta odločitev drago stala tako podjetja kot na koncu tudi potrošnike.