Berlusconi bi italijanske vojake umaknil iz Afganistana

Italijanski premier Silvio Berlusconi je po tem, ko je bilo v Kabulu zaradi avtomobila bombe ubitih šest pripadnikov italijanske vojske, povedal, da bi bilo za njihove vojake "najbolje", da bi čim prej zapustili Afganistan.

Objavljeno
18. september 2009 20.24
Ba.P.
Ba.P.
Rim - Italijanski premier Silvio Berlusconi je po tem, ko je bilo v Kabulu zaradi avtomobila bombe ubitih šest pripadnikov italijanske vojske, povedal, da bi bilo za njihove vojake "najbolje", da bi čim prej zapustili Afganistan.

Berlusconi v četrtkovem pogovoru z novinarji sicer ni natančno povedal, kdaj naj bi umaknili čete iz Afganistana, saj bi se morala Italija o tem dogovoriti z zavezniškimi državami. "To je mednarodna zadeva, sami ne moremo narediti nič, saj bi lahko z ukrepanjem na lastno pest izdali zaupanje zaveznikov," je povedal italijanski premier.

Italijanski obrambni minister Ignazio La Russa je povedal, da se bo vseh 500 vojakov, ki jih je Italija poleti poslala v Afganistan, domov vrnilo do božiča, ostalih 2.800 pa bo Afganistan zapustilo, ko bo zeleno luč za njihov odhod dal Nato.

Kot smo že poročali, je bilo v eksploziji avtomobila bombe v četrtek ubitih tudi deset civilistov, okoli 50 oseb pa je bilo ranjenih. Italijanski časniki so smrt vojakov pospremili z besedo "masaker", mediji pa so objavili tudi njihove fotografije, saj je v tem napadu umrlo največ italijanskih vojakov v enem dnevu.

"Mislim, da je za vojake najbolje, da Afganistan kmalu zapustijo," je povedal Berlusconi in dodal, da je o tem že govoril z ameriškim predsednikom Barackom Obamo med zasedanjem vrha G8, pripravljali pa naj bi tudi že načrt za umik, ki bi ga začeli izvajati takoj, ko bi italijanski vojaki uspešno zaključili z urjenjem v Afganistanu.