Berlusconi grozi z zrušenjem vlade

Berlusconi je okrepil pritisk na koalicijsko partnerico, od katere pričakuje politično rešitev.

Objavljeno
31. avgust 2013 12.04
ITALY BERLUSCONI
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Rim − Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, ki je pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, je v petek zagrozil z zrušenjem vlade, če bo zaradi obsodbe izključen iz senata. S tem je okrepil pritisk na koalicijsko partnerico, Demokratsko stranko (PD) premiera Enrica Lette, od katere po pisanju Slovenske tiskovne agencije pričakuje politično rešitev, ki bi mu prihranila izgubo senatnega sedeža.

»Nismo pripravljeni podpirati vlade s PD, če mi bo ta preprečila, da se ukvarjam s politiko,« je v petek zvečer po srečanju z vodilnimi politiki njegove desnosredinske stranke Ljudstvo svobode dejal Berlusconi.

Kot je dodal, ga poskušajo 20 let po vstopu v politiko iz nje spet izključiti prek pravosodja, in to na način, ki nima po njegovih besedah nič opraviti z demokracijo.

Potrdil je svoj namen, da sredi septembra oživi stranko Naprej, Italija, s čimer se bo vrnil k staremu imenu stranke, s katero je pred dvema desetletjema vstopil na politično prizorišče.

Kot dodaja STA, v skladu z decembra lani sprejetim zakonom proti korupciji ne sme v italijanski parlament kandidirati ali tam zasedati sedež nihče, ki je bil obsojen na več kot dve leti zapora. Za vprašanje imunitete pristojna senatna komisija bo 9. septembra začela odločati, ali zakon velja tudi v Berlusconijevem primeru.

Kot namreč trdijo poslanci iz Berlusconijevega tabora, zakonsko določilo ne velja za dejanja, ki so bila storjena pred uveljavitvijo zakona decembra 2012.

Letta se sicer Berlusconiju ne pusti zastrašiti, dodaja STA. Morebitna izključitev Berlusconija iz senata je odločitev parlamenta in ne bi smela obremeniti vlade, pravi. Kot še poudarja, Italija v občutljivi fazi, ko se po dveh letih recesije kažejo prvi znaki gospodarskega okrevanja, ne sme pasti v politično krizo.