Berlusconi je ogledalo italijanske duše

Konec prejšnjega tedna so proti Silviju Berlusconiju demonstrirale ženske, a politična realnost je vitezu še vedno naklonjena. Zakaj?

Objavljeno
17. februar 2011 17.17
Tone Hočevar, RIm
Tone Hočevar, RIm
Kaj neki bi bilo z Italijo, z Italijani, Evropo, kaj šele z dopisniki iz Rima in Milana, če ne bi bilo Silvia Berlusconija? Cavaliereja, Viteza? In kaj bi bilo z nogometom v Milanu, v Italiji, v Evropi in na svetu? O čem neki bi pisali časniki? Najbrž bi se sem in tja kdo vprašal, zakaj Italija ni več tako cvetoča, kakor je nekoč bila.

Zdaj to komaj kdo opazi, ni časa, vsi se ukvarjajo z zgodbami, ki se pletejo okrog Viteza. Najbrž vrednote v Italiji ne bi bile postavljene na glavo, kakor so zdaj, če Cavaliere ne bi naredil za javno vrlino, kar je bilo prej skrita pregreha. Italijanom je v resnici všeč, kar počne njihov predsednik vlade, občudujejo ga, vsaj na tihem, večina pa na glas. Zato ga tudi volijo, ko pridejo na vrsto volitve. V zadnjem desetletju vlada osem let, sceno v resnici obvladuje osemnajst let, skoraj dve desetletji.

Nekaj časa je v Italiji za greh veljal razvrat na Vitezovih dvorih, potem se je hitro obrnilo. Zadnje čase je greh biti puritanec, čistun, ki s prstom kaže na dvorne pregrehe. Kaj pa se pravi obrekovati predsednika vlade in se delati čistega, brez greha, ko pa je bil Vitez izvoljen prav zato, ker večina občuduje njegovo pot navzgor, njegove nastope, njegovo ženskarstvo pa še prav posebej.

Vsak bi imel mlada dekleta, zakaj naj jih potem prav njemu in samo njemu zavidamo, je vprašal njegov novi glasnik, vsaj poldrug stot težki demagog izjemnih sposobnosti, ki so ga rodili, vzgojili in šolali v Sovjetski zvezi, zdaj je glasnik desnice. Navsezadnje je bila tudi boljševiška partija trdo desna in v demagogiji vrhunska.

Več preberite na www.polet.si