Berlusconi nikakor ne bo odstopil

Na milanskem sodišču bodo spet odprli fascikle, na katerih piše Silvio Berlusconi. Zaklenjeni so bili zato, ker je posebni zakon o nedotakljivosti najvišjih funkcij v državi predsednika vlade branil pred sodniki in tožilci.

Objavljeno
02. november 2009 21.33
Silvio Berlusconi
Tone Hočevar
Tone Hočevar
Rim - Konec tega meseca bodo na milanskem sodišču spet odprli fascikle, na katerih piše Silvio Berlusconi. Zaklenjeni so bili zato, ker je posebni zakon o nedotakljivosti najvišjih funkcij v državi predsednika vlade branil pred sodniki in tožilci. Ustavno sodišče je zakon zavrnilo, ker da ni skladen z ustavo. Premier je spet je dotakljiv, tožilci in sodniki spet brusijo jezike in peresa, lotili se bodo zadev, ki so za predsednika rimske vlade hudo kočljive. Tudi takih, v katerih so bili njegovi soobtoženci spoznani za krive in obsojeni.

Obnovili bodo več sodnih postopkov, najprej pa tistega, ki Berlusconija bremeni, da je bogato podkupil britanskega odvetnika Davida Millsa, ta pa je potem lažno pričal v Vitezovo korist. Millsa, moža britanske ministrice Tesse Jowell, so pred dnevi obsodili na štiri leta in pol zapora, ker je od Berlusconija vzel 600.000 dolarjev in v zameno za to krivo pričal pred italijanskim sodiščem. Berlusconiju bodo poskušali dokazati, da je Millsu izplačal ta denar.

Najverjetnejši izid: zastaranje


Da bo najbogatejši državljan kdaj res obsojen in zaprt, pa ni pričakovati, kajti tudi zdaj bo najverjetnejši končni izid procesa zastaranje primera. Tako se je zadnja leta zgodilo že večkrat, pa analitikom še vedno ni jasno, ali ima premier tako zelo sposobne odvetnike ali gre še za kaj drugega.

Še preden se je sodna sezona lova na Berlusconija spet začela, je ozračje v Rimu postalo naelektreno. Napetost med predsednikom vlade in sodnim aparatom se stopnjuje. Berlusconi ne izbira besed na račun pravosodnega sistema v državi, najbolj odmevna pa je ta trenutek njegova napoved, da nikakor ne bo odstopil, pa čeprav ga sodniki spoznajo za krivega in obsodijo. Nadaljeval bo do konca svoj mandat predsednika vlade, odgovornost čuti do ljudstva, ki ga je izvolilo, ne bo dovolil, da bi kdo, pa čeprav sodniki, spodkopaval in spodkopal demokracijo.

Silvio Berlusconi izjave o nepriznavanju sodišča, v kateri je z drugačnimi besedami, vendar v istem tonu in smislu, povedal, kar sta nekoč Josip Broz ali pa Slobodan Milošević, da pač ne prizna sodišča, ni izrekel v afektu, pred množico, ampak je zapisana v knjigi, ki je pravkar izšla. Njen avtor je dvorni kronist in najbolje plačani televizijski klepetalec državne televizije Bruno Vespa, znan tudi po tem, da udeležencem razprav v svoji večni oddaji Porta a Porta dovoli vpitje drug čez drugega, gledalcem pa svobodo, da kaj razumejo ali pa tudi ne.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela