Berlusconi ni več predsednik italijanske vlade

Napolitano je danes začel posvetovanja s strankami, že jutri pa bi Italija lahko dobila novo vlado, ki jo bo sestavil Monti.

Objavljeno
13. november 2011 07.37
Posodobljeno
13. november 2011 07.37
Tone Hočevar, Rim, Mo. Z., Delo.si
Tone Hočevar, Rim, Mo. Z., Delo.si

Rim - Predsednik države Giorgio Napolitano je začel posvete o oblikovanju začasne tehnične vlade. Vlado bo najverjetneje vodil dvakratni evropski komisar, trenutno pa predsednik milanske zasebne univerze Bocconi Mario Monti. Napolitano je pogovore začel s predsednikom senata Renatom Schifanijem, nadaljuje pa jih s pogovori s predsednikom poslanske zbornice Gianfrancom Finijem. Napolitano naj bi posvete nadaljeval ves dan.

Silvio Berlusconi ni več predsednik italijanske vlade

Sinoči malo po deveti uri se je pripeljal na Kvirinal, pred predsednikom republike Giorgiem Napolitanom odstopil in sklenil skoraj osemnajstletno obdobje italijanske politike, ki se je začelo s propadom krščanske demokracije. Ulice okrog njegove zasebne rezidence in trg pred palačo na Kvirinalu so bili polni ljudi, ki so mu vpili, da je burkež. Nekateri so mu zaželeli, naj konča v zaporu.

Priložnostna zbor in orkester sta na Kvirinalu pela alelujo, drug zbor na drugem koncu trga je pel državno himno. Protestniki so na napisih oznanjali dan osvoboditve in Berlusconijev odhod primerjali s 25. aprilom 1945, ko je bila Italija osvobojena nacizma in fašizma.

Berlusconi je odstopil, potem ko je zvečer tudi poslanska zbornica izglasovala stabilizacijski zakon kot izpolnitev njegovega pisma o namerah Evropski uniji. V veliki dvorani so predsednika vlade na njegovi strani klopi sprejeli skoraj z ovacijami, zmerjali pa so Tržačana Roberta Antonioneja, ki je skupaj s somišljeniki Berlusconiju obrnil hrbet na zadnjem, usodnem glasovanju.

Nova vlada v ponedeljek?

Nekdanji evropski komisar Mario Monti, ki ga je predsednik Napolitano predlagal za predsednika tehnične vlade, se je včeraj z Berlusconijem srečal na kosilu. Pogovarjala sta se dve uri. Časnik Giornale je sinoči poročal, da Berlusconi Montija podpira, vendar mu bo vsak trenutek lahko zaprl pipo, če mu Montijevo delo ne bo pogodu. Zapleti niso nemogoči, glede na berlinsko režijo rimskih sprememb pa verjetno ne bodo usodni, kakor bi bili, če bi prevrat v Rimu izvedli Italijani sami.

Napolitano že danes začenja posvetovanja s strankami, že jutri pa bi Italija lahko dobila novo vlado, ki jo bo sestavil Monti.