Berlusconi ostaja v politiki, vlade (še) ne ruši

Vsak razplet je nov zaplet. Rimski vladi po odločitvi imunitetne komisije ni nič laže kot prej.

Objavljeno
19. september 2013 19.10
Tone Hočevar, zunanja politika
Tone Hočevar, zunanja politika
Rim − Predsednik levo-desno-sredinske italijanske vlade Enrico Letta se na vse pretege trudi, da bi oživel gospodarstvo in pripeljal tuje vlagatelje, ki bi pokupili državno lastnino, jo rešili propada in poskrbeli za državno blagajno. V središču pozornosti pa vendarle ostaja njegov prvi zaveznik in hkrati glavni nasprotnik Silvio Berlusconi.

Najbolj tehtno vprašanje je rimskim palačam v sredo pozno zvečer, ob koncu hudo zapletenega delovnega dne, postavila Berlusconijeva hči Barbara, ki vodi nogometni klub Milan. Če je moj oče res tak kriminalec, kakor ga hočete predstaviti, kako neki ste potem prav z njim sestavili zadnji dve italijanski vladi, je izjavila. Vprašanje je na mestu, saj je Mario Monti lahko vladal in izpolnjeval zahteve Berlina in Bruslja samo s podporo Berlusconija, podobno pa se zdaj dogaja Enricu Letti. Berlusconi bi samo obrnil palec in vlade bi bilo konec.

Senatna komisija, ki odloča o imuniteti, je medtem izglasovala Berlusconijevo slovo od zgornjega doma parlamenta. Ker je bil pravnomočno obsojen na več kot dve leti zaporne kazni, po lani sprejetem protikorupcijskem zakonu ne more biti več izvoljenec ljudstva. Zakon, ki ga je tudi sam izglasoval, pač velja za vse. Za njegovo slovo od senatnih klopi je glasovalo petnajst članov imunitetne komisije, eden je bil proti. Berlusconijevi senatorji in predstavniki Severne lige so dvorano zapustili pred glasovanjem.

Bivši premier je bil obsojen na štiri leta ječe zaradi davčne utaje in korupcije pri nakupih in prodajah filmov in televizijskih programov v zadevi, imenovani Mediaset. Prvotni sodbi, potrjeni na prizivnem sodišču, je bila dodana petletna prepoved opravljanja vseh javnih funkcij. Sredi poletja, 1. avgusta, je z odločitvijo vrhovnega sodišča obsodba na zaporno kazen postala pravnomočna, odločanje o prepovedi opravljanja javnih funkcij pa je kasacijsko sodišče vendarle poslalo nazaj v ponovno obravnavo na prvo stopnjo. S tem je zadevo še malo bolj zapletlo. Ker so s posebnim zakonom, sprejetim pred obsodbo Silvia Berlusconija, v Rimu za tri leta skrajšali vse kazni v državi, je nekdanjemu premieru od štiriletne kazni namreč ostal samo enoletni zapor. Protislovja, značilna za italijansko politiko in tudi za pravosodje, se zato množijo.

Odločitev imunitetne komisije o izključitvi senatorja Berlusconija ni dokončna. Čez dva tedna bodo glasovanje ponovili, sredi oktobra bo o tem dokončno glasoval senat. Vmes se bo nadaljevalo dogovarjanje pod mizo, saj je Silvio Berlusconi tudi najmočnejši zaveznik in tvorec vlade, ne samo njen temeljni nasprotnik. Ne glede na načelno priznavanje zakonov je mogoče, da bo medijski mogotec do oktobra kupil dovolj senatorjev, ki bodo glasovali zanj.

V nagovoru ljudstvu po vseh televizijah v državi, ki so ga napovedovali že dva dni prej, potem pa preložili, je Berlusconi malo pred odločitvijo imunitetne komisije o izgonu iz parlamenta oznanil, da bo za vedno ostal na sceni. Ljudstvo bo spet prepričal in državo zavzel s starim, obnovljenim gibanjem Naprej, Italija, ki ne bo politična stranka, kakor ni bilo prej, ko ga je v devetdesetih letih popeljalo na oblast. Noben sodnik, o teh pa je znano, da so politizirani in pokvarjeni, mu tega ne more preprečiti, politiko je mogoče voditi tudi zunaj parlamenta, je pojasnil Vitez. Večkrat je ponovil trditev, da je nedolžen, ničesar kriv, samo žrtev preganjanja je, ki si ga je vtepla v glavo levica in njej podrejeni sodniki. Italijanska demokracija je polovična, pravi demokraciji ni niti podobna.

Grmenje proti levici je omejil predvsem na sodne teme. Obračuna s sodniki, ki so mu zakuhali že petdeset procesov, odkar je pred dvema desetletjema stopil na politični oder, Berlusconi v govoru ljudstvu ni posplošil kot ponavadi. Z levico sodeluje že v drugi vladi po vrsti, sodeč po trenutnih izjavah pa Lettove še ne namerava strmoglaviti. Njegovo novo gibanje Naprej, Italija, še ni pripravljeno na spopad in na zmago na volitvah, je bilo razumeti iz njegovih razlag.

Rimski vladi, ki je v resnici prav toliko Berlusconijeva kot Lettova, po odločitvi imunitetne komisije in po Berlusconijevem govoru ni nič laže kot prej. Premier Letta mu je zagotovil, da ne gre za nobeno preganjanje, pač pa za spoštovanje zakonov. Sodeč po njegovem govoru se je zdelo, da se Vitez s tako razlago strinja.

Bivši premier in medijski mogotec pa bi si lahko premislil in bi vladi (s tem po svoje tudi sam sebi) obrnil hrbet tudi zaradi druge pravnomočne sodbe, ki ga je doletela skoraj hkrati z njegovim govorom ljudstvu in sklepom imunitetne komisije. Vrhovno sodišče je presodilo, da mora podjetnik in finančnik Berlusconi zaradi starih grehov, goljufij in podkupovanj pri nakupu založniške hiše Mondadori izplačati dobre pol milijarde evrov svojemu tedanjemu tekmecu in večnemu političnemu nasprotniku Carlu De Benedettiju. Berlusconi je zelo bogat, vendar je pol miljarde tudi zanj precej denarja.