Berlusconi ostaja v težavah

Kazenski postopek proti italjanskemu premieru Silviu Berlusconiju se bo nadaljeval prihodnji mesec, ker je italijansko ustavno sodišče v začetku oktobra razveljavilo zakon, ki je Berlusconiju zagotavljal imuniteto pred sodnim pregonom.

Objavljeno
26. oktober 2009 16.15
Silvio Berlusconi
Da. O./STA
Da. O./STA
Rim - Kazenski postopek proti Silviu Berlusconiju, ki je bil prekinjen skoraj leto dni, se bo nadaljeval 16. novembra. Postopek je bil ustavljen zaradi julija 2008 sprejetega zakona, ki je premieru zagotavljal imuniteto pred kazenskim pregonom, nadaljeval pa se bo, ker je ustavno sodišče nedavno presodilo, da je zakon v nasprotju z ustavo.

Pri postopku gre za sum davčne goljufije in poneverbe pri nakupi pravic za predvajanje ameriških filmov s strani Berlusconijeve televizijske mreže Mediaset v 90. letih minulega stoletja. Berlusconi je skupaj z več drugimi osumljen, da je filmom umetno dvigal cene s kupovanjem prek navideznih podjetij v tujini. S tem naj bi Mediaset navidezno zmanjšal dobiček družbe v Italiji in posledično plačal manj davkov.

 

Kot so danes sporočili s sodišča v Milanu, se bo postopek nadaljeval, ker je italijansko ustavno sodišče v začetku oktobra razveljavilo zakon, ki je Berlusconiju in še trem najvišjim politikom v državi zagotavljal imuniteto pred kazenskim pregonom.

 

Sodišče je presodilo, da bi moral imuniteto štirih najvišjih predstavnikov države določati ustavni zakon in ne navaden zakon. Po njihovi oceni zakon Alfano, kot je dobil ime po pravosodnem ministru, ki ga je podprl julija lani, krši ustavno načelo enakosti državljanov pred zakonom.

 

Proti Berlusconiju naj bi se sicer po odločitvi ustavnega sodišča nadaljeval tudi postopek zaradi korupcije. Obtožbe Berlusconija bremenijo, da je britanskemu odvetniku Davidu Millsu plačal 380.000 evrov v zameno za lažno pričanje v dveh procesih v 90. letih prejšnjega stoletja.