Berlusconi še korak bližje slovesu

Senat je potrdil varčevalne ukrepe, v poslanski zbornici bodo glasovali jutri ali v nedeljo.

Objavljeno
11. november 2011 14.39
Posodobljeno
11. november 2011 14.39
T. L./STA
T. L./STA

RIM – Italijanski senat je potrdil zakon o stabilnosti in dopolnilu z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU. Glasovanje v poslanski zbornici naj bi sledilo v soboto ali nedeljo, nato pa se bo vlada premierja Silvia Berlusconija poslovila in jo bo nasledila tehnična vlada.

Za 15, proti 12 senatorjev

Senat je zakon sprejel s 156 glasovi za, proti je glasovalo 12 senatorjev. Opozicija se glasovanja ni udeležila, da bi s tem izrazila nasprotovanje, obenem pa ne želi ovirati procesa, ki naj bi vodil v Berlusconijev odstop.

V senatne klopi je danes prvič sedel tudi najresnejši kandidat za predsednika tehnične vlade Mario Monti, ki ga je italijanski predsednik Giorgio Napolitano v sredo imenoval za dosmrtnega senatorja.

Po potrditvi zakona o stabilnosti in varčevalnih ukrepov v senatu bo razpravo še danes zvečer začela proračunska komisija poslanske zbornice, ki naj bi o ukrepih odločala v soboto.

Spodbujali bodo zaposlovanje mladih, zvišanje upokojitvene starosti

Varčevalni ukrepi med drugim vključujejo spodbude za zaposlovanje mladih, zvišanje upokojitvene starosti za vse zaposlene na 67 let z letom 2026, prodajo državnega premoženja, liberalizacijo profesionalnih poklicev in lokalnih javnih služb.

Če Italija ne bo hitro ukrepala ter si povrnila kredibilnosti in zaupanja finančnih trgov, ji namreč grozi usoda Grčije, Irske in Portugalske, ki so morale zaprositi države z evrom in Mednarodni denarni sklad za finančno pomoč.