Berlusconi spet proti mlinom na veter

Na milanskem sodišču bi se moral včeraj začeti obnovljeni proces proti predsedniku vlade Silviu Berlusconiju zaradi utaje davkov pri nakupu ameriških filmov za njegove televizije in filmsko distribucijo. Vitezovi odvetniki so dosegli, da so proces preložili na 11. april.

Objavljeno
02. marec 2011 09.51
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim –  Takrat naj bi se na sodišču pojavil tudi obtoženec, je napovedal poslanec Ljudstva svobode Niccolò Ghedini, ki je zasebni odvetnik Silvia Berlusconija. Že prihodnji teden bodo menda obnovili tudi proces zaradi podkupovanja britanskega odvetnika Davida Millsa, šestega aprila pa se bo začelo sojenje v zadevi Ruby, na katerem se bo premier zagovarjal zaradi zlorabe položaja in spodbujanja mladoletniške prostitucije.

Samo kratek predah v libijskem kaosu, kjer Italija izgublja zaradi zaustavitve uvoza nafte in plina, nevarnosti množičnih selitev beguncev čez Sredozemlje, malo pa trpi tudi zaradi embarga Združenih narodov na izvoz orožja v Libijo, je na Apeninski polotok vrnil vse stare zgodbe, ki so ogrevale ozračje že od lanske pomladi, v resnici pa se vlečejo že vsaj sedemnajst let.
Januarski sklep ustavnega sodišča, da je premierov zakonski ščit pred sodniki veljaven samo delno, je omogočil milanskemu sodišču obnoviti procese, ki jih je kar trikrat ustavila ofenziva Berlusconijevih strokovno zelo podkovanih sodelavcev v parlamentu. Premier je nedotakljiv, dokler je na oblasti, se je glasil zakon, ustavni sodniki pa so dodali, da bodo o nedotakljivosti vsakokrat posebej odločali sodniki, ne pa premier.

Spopad med šefom izvršne oblasti in sodniki vsakokrat vnese nemir v italijansko javnost, saj vsak proces ali samo omenjanje sodnih postopkov že sproži Vitezove obračune ne samo s sodniki, ampak tudi z drugimi vejami oblasti, ta teden s predsednikom republike Giorgiem Napolitanom in njegovim štabom na Kvirinalu.

Berlusconi očita Kvirinalu, da se vmešava v politiko in da ustavi vsak zakon, ki ni po volji predsedniku in njegovi ekipi. Tokrat gre predvsem za zakon o davčni federalni ureditvi, ki se je moral vrniti v parlament, ker Napolitano ni hotel podpisati dekreta, sprejetega namesto zavrnjenega zakona.

Razprava o federalni ureditvi davkov in o uvedbi novih občinskih davkov se je znova začela včeraj, vlada, ki se hoče izogniti zapletom, pa se je že odločila, da bodo tudi ta postopek izvedli z glasovanjem o zaupnici.

Vitez se je medtem lotil novega vala reform

Berlusconi se je že lotil tudi novega vala reform, vendar je tudi tokrat potisnil v ozadje vse, kar se ljudem v času krize zdi najpomembnejše, na prvo mesto pa povzdignil reformo pravosodja, ki naj trmastim sodnikom in nadležnim tožilcem izbije iz rok moč odločanja in jih spremeni v poslušne uradnike. Vladni glasniki že opozarjajo, da se predsednik parlamenta Gianfranco Fini in Nacionalno sodniško združenje že dogovarjata o skupnih akcijah, ki bi Berlusconiju preprečile obračun s sodniki.
Gianfranco Fini se bo, menijo analitiki, poskušal na vse načine maščevati nekdanjemu zavezniku in prijatelju Berlusconiju za vse, kar mu je hudega storil zadnjih nekaj tednov. Finijeva nova stranka Prihodnost in svoboda je namreč v zelo kratkem času izgubila krila in tudi perje. Od nje je ostalo prav malo, ko se je Berlusconi odločil na prosti politični borzi pokupiti njegove uporne in na videz načelne privržence, nekdanje člane in voditelje postfašističnega Nacionalnega zavezništva. Od razmeroma močne skupine skrajnih desničarjev ni ostalo skoraj nič, vsak izmed Finijevih polkovnikov si je izmislil drugačen razlog za svoje približevanje Berlusconiju.

Fini je predsinočnjim v nočni oddaji TV7 oznanil, da se bo umaknil iz politike, če bo njegova stranka propadla. Pred umikom, ki bo pomenil poraz, že skoraj Kobarid, pa se namerava kolikor je mogoče maščevati Berlusconiju in poskrbeti, da se bo na političnem odru nenehno veliko dogajalo.