Berlusconi: Strel v srce za demokracijo

Berlusconi se je odzval na odločitev parlamentarne komisije, da ga izključi iz senata.

Objavljeno
04. oktober 2013 23.58
ITALY-BERLUSCONI-POLITICS-TRIAL-FILES
V. V., Delo.si, STA
V. V., Delo.si, STA

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je danes ocenil, da bi njegova izključitev iz senata ogrozila demokracijo. »Danes so zatajila osnovna načela vladavine prava,« je v izjavi dejal medijski mogotec.

»Ko je kršena vladavina prava, je to strel v srce za demokracijo,« je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.
Parlamentarna komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, se je danes izrekla za izključitev Berlusconija iz senata.

Podlaga za glasovanje je bil lani sprejeti protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah.

O dokončni izključitvi bo sicer moral glasovati še celoten senat, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Tudi Berlusconijevi odvetniki so se na odločitev komisije odzvali besno. Gre za napad na principe pravne države in žalitev za »demokratično zgodovino države«, njihovo pisno izjavo povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Po mnenju odvetnikov so medijskemu mogotcu kršili pravico do obrambe, ker komisija ni dovolila, da se o protikorupcijskem zakonu izreče ustavno sodišče. Berlusconi je namreč svojo obrambo gradil na trditvi, da protikorupcijski zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred začetkom njegove veljavnosti.

Ker je prepričan, da so z zakonom kršene njegove pravice, se je Berlusconi tudi že pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice.