Berlusconi zaradi Ruby pred tri sodnice

Silvia Berlusconija so uradno poklicali pred tri sodnice milanskega sodišča, ki bodo - pravijo, da se bo kaj takega zgodilo prvič v zgodovini - obravnavale predsednika vlade, obtoženega, da je zlorabljal položaj in plačeval za spolne storitve mladoletni prostitutki.

Objavljeno
15. februar 2011 14.08
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim - Odločale bodo o obtožnici, ki so jo pripravili na milanskem tožilstvu, bila pa naj bi tako trdna, da je sodišče določilo hitri postopek, brez predhodnih zaslišanj. Glede na to, kako so se razpletli drugi procesi proti Berlusconiju, tudi zdaj ni gotovo, da bo Vitez kdaj obsojen, verjetno ga tudi na sodišču ne bodo videli.

Berlusconija v prihodnjih tednih sicer čakajo še trije sodni procesi zaradi korupcije in utaje davkov, nobena afera doslej pa ni bila zanj tako naporna, verjetno tudi škodljiva, kakor je zaplet z mladoletno prostitutko Karimo El Mahroug, na nočni sceni in v medijih imenovano Ruby Rubacuori (Kradljivka src). Škandal je izbruhnil, ko je po zamenjavi prefekta v Milanu prišlo na dan, da je premier maja lani poklical prvega policista v deželi Lombardiji in mu namignil, naj iz zapora izpusti Karimo El Mahroug, vnukinjo egiptovskega predsednika Mubaraka. Prijeli so jo, ko je kradla.

Ko se je začel klobčič razpletati, so preiskovalci ugotavljali, da je bila Ruby mladoletna, ko je hodila k Berlusconiju na nočne veselice, ki jih premier opisuje kot nedolžna srečanja prijateljev, prostitutke, ki so sodelovale, pa kot razvrat. Vsaka je menda za vsako sodelovanje zaslužila od pet do sedem tisoč evrov, zraven pa še veliko daril. Policija in sodišče sta s prisluškovanjem menda zbrala dovolj dokazov za obtožnico, odrekla sta se celo žgečkljivim fotografijam, češ da so pornografske. Mladoletniška prostitucija je v Italiji kaznivo dejanje.

Berlusconija je že prej veliko stalo druženje z mladoletnicami. Zaradi neapeljske deklice Noemi Letizia, ki je premiera klicala »očka«, ga je pred dvema letoma zapustila žena Veronica Lario. Noemi je zdaj že polnoletna, lepotni kirurgi pa so jo medtem že spremenili v pravo spako.

Čeprav so odločitev preiskovalne sodnice Cristine Di Senso pričakovali vsi, je povzročila izjemno razburjenje. Vladajoča elita iz Ljudstva svobode svari, da sodišče ni upoštevalo volje parlamenta, zaradi katere sklep milanskega sodišča sploh ne more biti veljaven. Poslanska zbornica je izglasovala, da Berlusconiju lahko sodi samo ministrsko sodišče, ne more pa mu »navadno« milansko sodišče. Odločitev parlamenta, da sodišče ni pristojno, je očitno veljavna samo za zakonodajno oblast, ne pa tudi za sodno.

Premier Berlusconi je bil ob objavi novice z milanskega sodišča tako jezen, da se je izognil napovedani novinarski konferenci. Že dan prej je nedeljske množične demonstracije milijona italijanskih žensk označil za levičarsko zaroto, ki je po njegovem skrajno neumna, saj vendar vsi vedo, kako spoštljiv odnos ima do žensk. Odnos do žensk bo sila pomemben na procesu, komentirajo v Rimu. O prostituciji in premierovi usodi bodo odločale tri sodnice, Carmen D'Elia, Orsolina De Cristofaro in Giulia Turri.

Opozicija, leva, desna in sredinska, je že zahtevala premierov odstop in predčasne volitve. Berlusconi, ki je s tem dolgo sam grozil, je zdaj najodločnejši borec za stabilnost vlade in države.