Berlusconi zmaguje 
in brani »dedka« deklice Ruby

Predsednik italijanske vlade Silvio Berlusconi je - kakor smo že poročali - v četrtek zvečer zmagal na glasovanju o deklici Ruby v veliki dvorani poslanske zbornice. Sodniki iz Milana ne bodo mogli preiskati pisarne njegovega računovodje, navadno sodišče po mnenju parlamenta ni pristojno, da sodi predsedniku vlade.

Objavljeno
04. februar 2011 21.36
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim -  Nekaj ur prej je Berlusconi doživel poraz na glasovanju o uzakonitvi federalne ureditve. Poraza pa ni priznal, njegova vlada je že v četrtek zelo pozno zvečer (Berlusconiju se je mudilo v Bruselj) na izredni seji zavrnjeni zakonski osnutek spremenila v dekret in ga dopoldne že predstavila kot veljavni dokument, ki čaka samo še na podpis predsednika republike.

Zapletlo se je takoj, ko se je začel delovni dan in so predsedniku Giorgiu Napolitanu prinesli v podpis dekret o federalni ureditvi. Napolitano, ki je preudaren mož in marsikdaj popusti, ker noče zaostrovati že tako napetih razmer, je bil tokrat neizprosen. Dekreta ni mogoče podpisati, ker je neutemeljen. O davčni federalni ureditvi se bo mogoče pogovarjati, ko bosta zavrnjeni zakonski osnutek obravnavala oba domova italijanskega parlamenta, ga izglasovala in ga bodo šele potem še enkrat poslali v podpis.

Kako bo v prihodnjih dneh na tak zaplet reagirala Severna liga, ki je federalno ureditev Berlusconiju postavila kot pogoj za obstoj vlade, še ni jasno. Umberto Bossi si vsekakor premisli trikrat na dan, kar je izjavil na dvorišču, po vstopu v hišo ne velja več. Proti federalni ureditvi, kakor so jo prav na hitro zapisali v dekretu, nastopajo tudi strokovnjaki. Opozarjajo, da Berlusconi z darili občinam, ki bodo lahko pobirale davke na nepremičnine, v resnici pod mizo uvaja nove davke, z visokimi taksami na začasno bivanje pa odganja turiste.

Izid »poraz-zmaga-poraz«, kakor se za zdaj zdi bitka za federalizem, pa je manj pomemben v trenutku, ko je predsednik vlade dokazal vsem svojim nasprotnikom, združenim v levo-desno-sredinsko opozicijo, da se lahko vsemu navkljub pohvali z močno večino. Vsaj deset poslancev več ima, kakor se je zdelo, da jih ima, ko je predsednik parlamenta Gianfranco Fini prestopil na nasprotno stran. V rokah ga drži samo Umberto Bossi, a je tudi ta glede na neenotnost v Severni ligi vse bolj odvisen od Berlusconija in njegove podpore.

Zmaga v »primeru Ruby«, ki je glavna tema v Italiji letošnjega leta, je za Berlusconija zmaga nad sodniki in tožilci. Iz Bruslja jih obtožuje, da so v Italiji prisilno uvedli sodnijsko državo in da terorizirajo ves Apeninski polotok. Milanski tožilci ne bodo mogli preiskati pisarne Berlusconijevega računovodje in dokazati, da je dekletom sproti in v gotovini ter z darili plačeval usluge na veselicah. Danes tudi nihče ni zelo resno jemal groženj, da imajo preiskovalci v rokah fotografije golega Berlusconija in domnevno tudi posnetke trde pornografije. Vse skupaj se sprevrača v farso.

Deklica Ruby se je preselila v šale tudi po Berlusconijevi izjavi v Bruslju, da je egiptovski predsednik Mubarak moder mož in da ne bi smel odstopiti. Predsednik italijanske vlade je namreč zabredel v sedanje težave prav zato, ker je lani reševal s policijske postaje takrat še mladoletno maroško barsko plesalko Karimo, policijskemu šefu pa razložil, da je Karima, imenovana Ruby, vnukinja egiptovskega predsednika Mubaraka. Po tem se je usul plaz, poleg zlorabe položaja mu tožilci očitajo tudi spodbujanje mladoletniške prostitucije, parlament pa tožilcem in sodnikom ne prizna pristojnosti v Berlusconijevem »primeru Ruby«.