Berlusconija največja opozicijska stranka zavrnila

Vodja največje italijanske opozicijske stranke, Demokratske stranke (PD), Pier Luigi Bersani se je danes odzval na pismo premiera Silvia Berlusconija, v katerem ga je ta pozval k sodelovanju pri reševanju italijanskega gospodarstva. Berlusconi ne more odpirati novega poglavja, ampak za to predstavlja le oviro, ga je zavrnil Bersani.

Objavljeno
01. februar 2011 15.34
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Rim - »Nobena stranka ne more igrati po preteku časa,« je Bersani zapisal v pismu časniku Corriere della Sera in se tako pridružil ponedeljkovim negativnim odzivom opozicijskih strank na Berlusconijev poziv. Bersani po pisanju agencije STA sicer meni, da je mogoče gospodarsko rast pospešiti le z odpravljanjem neenakosti med ljudmi. Bersani je poudaril, da se je v zadnjih desetih letih zaostanek juga države za severom še povečal, zaradi svetovne gospodarske krize pa je država začela razvojno zaostajati za še pred leti enako razvitimi državami.

Zato predlaga ostre reforme tako v delovanju demokracije kot gospodarstva, od delovanja institucij pravne države do novega pakta za stabilnost, rast in zaposlovanje. O reformah govori tudi premier Berlusconi, vendar slednji v okviru napovedane davčne reforme kakršno koli obdavčitev premoženja zavrača, piše STA.

Berlusconijev poziv opoziciji tako ni padel na plodna tla, prav tako pa ni preusmeril pozornosti javnosti z afere Ruby. V medijih se namreč pojavlja vse več podrobnih informacij o skrivnem računu italijanskega premiera, s katerega naj bi plačeval udeleženke na zabavah v njegovi vili.

Po poročanju časnika La Republicca naj bi izplačila s posebnega računa, ki ga za Berlusconija upravlja Giuseppe Spinelli, sicer upravljalec Fininvesta, za udeleženke na njegovih zabavah dosegla 1,45 milijona evrov. Izplačila naj bi se gibala med 2000 in 9000 evri. S tega računa naj bi premier nakazoval sredstva tudi številnim ženskam, ki so tako ali drugače povezane z njim, še poroča La Republicca. Osrednjo vlogo pri iskanju žensk za premierove zabave naj bi odigrala 26-letna Nicole Minetti, deželna poslanka v Lombardiji, ki so jo milanski sodniki zaslišali to nedeljo, vendar je vse obtožbe zanikala.

Milansko tožilstvo naj bi še ta teden na sodišču zahtevalo hitro sojenje Berlusconiju zaradi domnevnih spolnih odnosov z mladoletno prostitutko Karimo El Mahroug, znano pod imenom Ruby, še piše STA.