Berlusconijev Fininvest dolžan plačati odškodnino

Televizijski holding Fininvest Silvia Berlusconija mora plačati 541 milijonov evrov odškodnine malemu koncernu CIR.

Objavljeno
17. september 2013 23.57
ITALY BERLUSCONI
Ti. K., Delo,si, STA
Ti. K., Delo,si, STA
Rim - Italijansko kasacijsko sodišče v Rimu je danes odločilo, da mora televizijski holding Fininvest nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija oziroma njegove družine plačati 541 milijonov evrov odškodnine. Odškodnina pripada milanskemu koncernu CIR zaradi vplivanja na sodnika, ki je odločal o prevzemnem boju med konkurenčnima družbama.

Zgodba sega v 90. leta prejšnjega stoletja, ko sta se Fininvest in CIR borila v prevzemni vojni za največjega založnika v državi Mondadori. Nakup založniške hiše je bil eden ključnih korakov pri izgradnji Berlusconijevega medijskega imperija.

Milansko prizivno sodišče je leta 2011 razsodilo, da mora Fininvest plačati 560 milijonov evrov odškodnine. Kasacijsko sodišče je kazen nekoliko znižalo, bo pa moral Fininvest plačati tudi 900.000 evrov sodnih stroškov.

Fininvest je odškodnino leta 2011, kljub temu, da se je pritožil, že nakazal.

Berlusconi ima sicer trenutno verjetno pomembnejše skrbi. Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, bo predvidoma v sredo glasovala o njegovi izključitvi iz senata.

Nekdanjemu italijanskemu premieru izguba sedeža v senatu grozi, potem ko je bil obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Lani sprejeti protikorupcijski zakon določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah.