Berlusconijeva vlada za skrajšanje sodnih procesov

Italijanska vlada želi pospešiti in skrajšati sodne procese v Italiji. Kot je napovedal predsednik poslanske zbornice Gianfranco Fini, bodo v prihodnjih dneh objavili predlog zakona.

Objavljeno
10. november 2009 22.08
Torek: Po šokantni zmagi skrajne desnice na županskih volitvah v Rimu, ki je spremenila italijanski politični zemljevid še bolj kakor parlamentarne volitve pred dvema tednoma, je prvič zasedal novi italijanski parlament.
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Rim  - Italijanska vlada premiera Silvia Berlusconija želi pospešiti in skrajšati sodne procese v Italiji. Kot je napovedal predsednik poslanske zbornice Gianfranco Fini, bodo v prihodnjih dneh objavili predlog zakona, ki naj bi reformiral italijansko pravosodje in skrajšal sodne procese na največ šest let.

Sodne procese bi tako morali v šestih letih zaključiti na vseh treh stopnjah, torej na prvostopenjski ravni, nato na pritožbeni, potem pa še pred vrhovnim sodiščem. "Na ta način bi Italijanom zagotovili jasne roke za sodne procese. To je pomembno, da okrepimo zaupanje Italijanov v pravosodje," je poudaril Fini po večurnem srečanju z Berlusconijem.

Medtem so se že oglasili kritiki, ki menijo, da je to nov poskus Berlusconija, kako bi s skrajšanjem zastaralnih rokov zaključil procese, ki potekajo proti njemu. Trenutno namreč v Milanu poteka nov proces proti njemu zaradi sumov korupcije. Toda Fini je zagotovil, da reforma pravosodja ne gre v skrajševanje zastaralnih rokov, ker bi to imelo posledice za več tisoč postopkov.

Dolgotrajnost sodnih postopkov je v Italiji sicer kroničen problem, saj sojenja pogosto potekajo več let, preden pride do zaključka. Civilna pravda traja povprečno 960 dni oz. dve leti in pol, nato pa je potrebnih še 1500 dni oz. dobra štiri leta, da pride do odločitve v pritožbenem procesu. Trenutno na italijanskih sodiščih poteka približno 5,4 milijona civilnih tožb.

Nekoliko hitreje potekajo kazenske zadeve. Tu je potrebno na razsodbo na prvi stopnji čakati povprečno 420 dni. Trenutno pa je odprtih 3,6 milijona kazenskih primerov.