Bi se Husein kot vojni ujetnik izognil smrti?

Vodja odvetniške ekipe Sadama Huseina je ZDA pozval, naj odstavljenega voditelja ne izročijo iraškim oblastem, ker naj bi bil Husein vojni ujetnik.

Objavljeno
28. december 2006 15.19
Sadam Husein na sodišču pred kurdskimi pričami
Aman/Rim - Vodja odvetniške ekipe nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina je danes ZDA pozval, naj odstavljenega voditelja ne izročijo iraškim oblastem, ker gre za "vojnega ujetnika". "Pozivam vse mednarodne in pravne organizacije, generalnega sekretarja ZN, Arabsko ligo in vse voditelje sveta, naj ameriški administraciji hitro preprečijo izročitev predsednika iraškim oblastem," je izjavil Halil al Dulaimi.

Al Dulaimi je še dejal, da je po mednarodnih konvencijah prepovedano izročanje vojaških zapornikov njihovim nasprotnikom. Iraško sodišče je v torek zavrnilo pritožbo Sadama Huseina na smrtno obsodbo in odredilo njeno izvršitev v 30 dneh. Sodbo je danes tudi objavilo.

Objava sodbe je prva faza postopka, ki naj bi se zaključil z izvršitvijo smrtne kazni z obešanjem. Sodba gre zdaj do predsednika Džalala Talabanija, ki jo mora podpisati. Ker Talabani nasprotuje smrtni kazni, bo nalogo verjetno prepustil enemu od svojih podpredsednikov.

Predsednik papeškega sveta za pravičnost in mir, kardinal Renato Raffaele Martino je medtem danes ocenil, da bi usmrtitev Sadama Huseina "nadomestila en zločin z drugim ". "Ne smemo misliti, da lahko en zločin nadomestimo z drugim. Cerkev zagovarja stališče, da je treba človeško življenje ščititi od spočetja do naravne smrti," je dejal Martino v pogovoru za časnik La Repubblica.