Biden v boju za predsedniško nominacijo

Vplivni član ameriške demokratske stranke Joseph Biden je napovedal, da se bo potegoval za demokratsko nominacijo za predsedniške volitve.

Objavljeno
08. januar 2007 12.17
Joseph Biden, demokratski senator iz Delawarea, vodilni demokrat v odboru za mednarodne odnose, pravi, da bo Bidenovo imenovanje za veleposlanika škodilo ameriškim interesom
Washington - Vplivni ameriški demokratski senator in novi vodja senatnega odbora za mednarodne odnose Joseph Biden je v nedeljo napovedal, da se bo potegoval za demokratsko nominacijo za predsedniške volitve prihodnje leto.

Šestkratni senator iz ameriške zvezne države Delaware je dejal, da bo potrebno dokumentacijo pri zveznih oblasteh vložil še januarja. Da razmišlja o tekmi za najvišje mesto v Beli hiši, je Biden napovedal že pred meseci.

Od kandidature ga po lastnih besedah ni odvrnila niti ostra konkurenca, po pričakovanjih naj bi se za mesto demokratskega kandidata potegovala še senatorka Hillary Clinton in senator Barack Obama. "Bom Joe Biden in poskusil bom biti najboljši Biden, ki sem lahko," je dejal 64-letnik.

Bidenovo mnenje je še posebej vplivno na področju vojne v Iraku, ki naj bi bila na vrhu političnega dnevnega reda v naslednjih dveh letih. Biden pravi, da "popolnoma" nasprotuje nadaljnji krepitvi ameriških sil v Iraku, saj to vidi kot med ljudmi nepriljubljeno možnost in možnost, ki verjetno ne bi delovala.

Odvetnik in univerzitetni profesor Biden je bil prvič izvoljen v ameriški senat leta 1972, ko je imel le 29 let. Prvič se je za predsedniško mesto potegoval februarja 1988, vendar je iz tedanje tekme izstopil, ker je zaradi dveh možganskih anevrizem pristal v bolnišnici.