Biden začenja turnejo po Evropi

Ameriški podpredsednik Joe Biden začenja štiridnevno turnejo po Evropi, med katero bo obiskal Češko, Poljsko in Romunijo.Poskušal bo pomiriti češke in poljske voditelje, ki se bojijo za varnost svojih držav.

Objavljeno
20. oktober 2009 11.19
Ma. J.
Ma. J.
Washington - Ameriški podpredsednik Joe Biden danes začenja štiridnevno turnejo po Evropi, med katero bo obiskal Češko, Poljsko in Romunijo. Biden se bo po napovedih sestal s predsedniki in premieri vseh treh držav, s katerimi se bo pogovarjal predvsem o gospodarskem sodelovanju, pa tudi o skupnih varnostnih vprašanjih.

Ameriški podpredsednik bo poleg tega poskušal pomiriti češke in poljske voditelje, ki se zaradi odločitve Bele hiše, da odstopi od načrtovane gradnje protiraketnega ščita na tem območju, bojijo za varnost svojih držav. Voditelji Poljske in Češke, kjer naj bi bil protiraketni ščit nameščen, so namreč upali, da bo pomenil nenehno prisotnost ameriških sil, kar bi po njihovem mnenju preprečevalo morebitno rusko ustrahovanje.

Ameriški predsednik Barack Obama pa ni popolnoma odstopil od protiraketne obrambe v Evropi, ampak je napovedal nov pristop. ZDA tako načrtujejo raketno obrambo na terenu.