BiH: Brez vlade zlom, z vlado kaos

Obe stranki HDZ sta napoved štirih parlamentarnih strank, da bodo 
pet mesecev po volitvah brez njiju sestavili vlado, označili za protiustavno.

Objavljeno
09. marec 2011 09.35
Pred časom je teorijo o piramidah v osrednji Bosni ponovil tudi predsednik predsedstva BiH Sulejman Tihić
Zdravko Latal, sodelavec Dela
Zdravko Latal, sodelavec Dela
Sarajevo – Pet mesecev po volitvah, štiri mesece po objavi volilnih rezultatov in tri mesece po tem, ko je potekel zakonski rok za konstituiranje parlamenta Federacije BiH in državnega parlamenta je koalicija podpisnic programa za družbeno, ustavno in gospodarsko obnovo države – SDP BiH, SDA, Hrvaške stranke prava in Ljudske stranke – napovedala, da bo do konca meseca sestavila vlado Federacije BiH in v Uradnem listu objavila proračun za leto 2011. Tako se namerava izogniti finančnemu in družbenemu zlomu, ki grozi Federaciji, če proračun ne bo sprejet do konca marca. Sodelovanje v koaliciji za konstituiranje oblasti sta brez HDZ BiH in HDZ 1990 napovedali DNZ in Hrvaška kmečka stranka.

Safet Softić
, predsedujoči na ustanovni seji predstavniškega doma parlamenta Federacije, je nadaljevanje zasedanja napovedal za danes in vabilo poslal na naslove 98 poslancev. Stjepan Kesić, predsedujoči domu narodov v prejšnjem mandatu, ki je izstopil iz HDZ 1990, je vabilo na ustanovno zasedanje 10. marca poslal 36 doslej izvoljenim delegatom iz šestih od desetih kantonalnih skupščin. Medtem so potrdili mandate poslancev za federalni dom narodov iz sedmega Hercegovsko-neretvanskega kantona.

Odločitev koalicije s SDP in SDA na čelu, da brez obeh strank HDZ začne sestavljati vlado v Federaciji, ne da bi sestavo doma narodov potrdila osrednja volilna komisija BiH, je zakonsko skrajno sporna. Čeprav koalicija trdi, da ima potrebno večino za sklic sej, pa osrednja volilna komisija sporoča, da bi bila to kršitev ustave in volilnega zakona, kar se je v parlamentarni praksi BiH že zgodilo.

Komisija ni hotela potrditi doslej izvoljenih poslancev iz sedmih kantonov, saj obe HDZ ovirata konstituiranje skupščin v preostalih treh (v Zahodnohercegovskem, Livanjskem in Posavskem), v katerih imata večino poslancev. V preteklem mesecu sta se sprti koaliciji večkrat neuspešno pogovarjali o razdelitvi oblasti. Po mnenju tukajšnjih analitikov povzročata največ težav obe HDZ, ki zahtevata, da hrvaško kvoto oblasti dobijo njuni kadri, saj sta na volitvah dobili večinsko legitimnost Hrvatov, koalicija pa trdi, da Hrvati niso samo člani obeh HDZ.

Sulejman Tihić, voditelj SDA, je izjavil, da so hadezejevcem ponudili položaj predsedujočega ministrskemu svetu BiH in predsednika Federacije BiH in da bi v vladi sodelovale vse stranke skladno s številom poslanskih mandatov v domu narodov FBiH. Predstavniki mednarodne skupnosti so to ponudbo ocenili kot korektno.

Nepopustljiva stališča političnih strank Federacije BiH ovirajo sprejem proračuna, kar bi lahko povzročilo zlom v tej entiteti. Zaradi zamude pri konstituiranju oblasti se je visoki predstavnik Valentin Inzko odločil za začasno uporabo proračuna do konca marca. Če vlada do takrat ne bo sestavljena, tudi proračuna ne bo mogoče sprejeti, zato bodo uporabniki proračuna ostali brez denarja, upokojenci brez pokojnin, zdravstveni in prosvetni delavci, policisti in administracija pa brez plač. Če bi, kot trdita obe HDZ, štiri, pet ali šest strank kršilo ustavno ureditev, bi nastal kaos in začele bi se množične demonstracije. Kaj se bo zgodilo, bo morda znano še ta teden.