BiH: Dokončni razdor v Banjaluki

Nenaravne koalicije med vladajočo SNSD in opozicijsko stranko SDS je konec.

Objavljeno
16. september 2013 22.59
BOSNIA-WARCRIMES-BOSNIA-KARADZIC-TRIAL-FILES
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo
Konec je nenaravne koalicije­ na ravni BiH, sicer pa te na ravni­ entitete nikoli ni bilo. ­Dokončen razdor med vladajočo SNSD in najmočnejšo opozicijsko stranko SDS je nastal, ko je vodja SNSD in predsednik Republike Srbske sprožil postopek za razrešitev ministra ­Mirka Šarovića.

Minister v ministrskem svetu BiH Šarović se je pokazal za najuspešnejšega ministra v zaščiti državnega­ gospodarstva, zlasti kmetijstva in živilske industrije, ki ju je kriza posebno hudo prizadela. Vstop Hrvaške v EU je bil dodaten udarec, predvsem za izvoznike mleka in mesa. Ocenjujejo, da bo škoda zaradi prepovedi izvoza v Hrvaško znašala okoli dvesto milijonov mark. Položaj bi bil še precej slabši, če bi Šarović popustil pod pritiski evropske komisije in bi Hrvaška obdržala brezcarinski status iz časov članstva v Cefti.

Bruseljske grožnje niso prepričale Šarovića, gospodarske zbornice in celotnega gospodarstva, saj bi to bil samomor gospodarstva. Za povračilo je minister prepovedal uvoz izdelkov okoli petdesetih družb hrvaške mesne industrije, ki zaradi neusklajenih standardov ne morejo izvažati v EU. Slišati je bilo očitke, da kot Srb obračunava s Hrvati, a so se zaradi njega pritožili tudi iz Beograda, saj je uvedel višje trošarine na srbsko pivo. Šarović je zaradi brezcarinskih blokad uvedel recipročnost s sosedami.

Nevarna kriminal in korupcija

Gospodarstveniki se mu nočejo odreči pa tudi Dodik mu ne more očitati ničesar, razen da je član SDS, ki se je silovito lotila sedanje oblasti v Republiki Srbski. Ugotavlja, da entiteti ne grozi nevarnost ne iz Sarajeva ne od predstavnikov mednarodne skupnosti, še najmanj pa od urada visokega predstavnika Valentina Inzka, kot trdi Dodik. Nevarnost so čedalje hujši kriminal, korupcija in slabo vodeno gospodarstvo, ki spodkopavajo od znotraj.

Zadnja kaplja je bil predlog novega zakona o ugotavljanju izvora premoženja, ki bi sprožil preiskave o govoricah o kriminalnih podvigih Dodikovih sorodnikov in prijateljev. Dodatno spodbudo SDS je dal tudi donedavni ameriški veleposlanik v Sarajevu Patrick Moon, ki se je ob odhodu izognil Dodiku.­ Nakazal je spore in frakcije v SNSD, o čemer priča tudi zadnji primer razrešitve ministra za zdravstvo Slobodana Stanića. Pa tudi največja skrivnost Dodikovega kabineta, odhod generalnega direktorja RTV Republike Srbske Dragana Davidovića, od njega so zahtevali, naj še bolj upošteva ­stališča SNSD.

Dodik je živčen in prestrašen, trdijo v PDP, ni več mogoče ustaviti procesa razkrivanja odgovornih za katastrofalno stanje v entiteti. To se bo gotovo potrdilo na prihodnjih volitvah. Dodik se zaveda, da se bliža čas razjasnitve njegove vloge v številnih aferah. Na primer: kam je izginilo 15 milijonov mark za veleblagovnico Boska, kako so Dodikovemu prijatelju Miroslavu Miškoviću odpisali tri milijone mark kazni, kako so izropali industrijo boksita Birač, kako je propadla Balkan invest banka.

SDS obtožuje Dodika, da je v času, ko je bil v dobrih odnosih s tujci, delal sezname za odstrel članov SDS. Tedaj so takratnega predsednika Republike Srbske in sedanjega ministra Šarovića zaradi nesodelovanja z visokim uradom mednarodne skupnosti odstavili­ s funkcije predsednika srbske ­entitete.