BiH dokončno zavrnila izročitev Glavaša

Prizivno sodišče BiH je danes dokončno zavrnilo zahtevo Hrvaške po izročitvi hrvaškega poslanca Branimirja Glavaša, ki je v BiH pobegnil, potem ko je bil na Hrvaškem obsojen na deset let zapora zaradi vojnih zločinov v Osijeku.

Objavljeno
01. november 2009 19.14
Branimir Glavaš
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Sarajevo - Prizivno sodišče BiH je danes dokončno zavrnilo zahtevo Hrvaške po izročitvi hrvaškega poslanca Branimirja Glavaša, ki je v BiH pobegnil, potem ko je bil na Hrvaškem obsojen na deset let zapora zaradi vojnih zločinov v Osijeku.

 

Kot so danes sporočili s sedeža sodišča v Sarajevu, je prizivno sodišče ugotovilo, da je junijska odločitev prvostopenjskega sodišča o zavrnitvi izročitve Glavaša v skladu z veljavnimi določili zakona o državljanstvu BiH.

 

Prizivni svet je 26. oktobra potrdil, da BiH ne more izročiti Glavaša, ker je državljan BiH s stalnim bivališčem v Ljubuškem.

 

Prvostopenjsko sodišče je 23. junija presodilo, da kazensko pravo v BiH ne omogoča izročanja državljanov BiH drugim državam in da tega ne določa niti noben obvezujoč mednarodnopravni dokument.

 

52-letni Glavaš, ki ga je zagrebško sodišče 8. maja obsodilo na deset let zapora zaradi vojnih zločinov nad srbskimi civilisti v Osijeku leta 1991, je v BiH pobegnil na dan izreka sodbe. Pristojna komisija hrvaškega sabora mu je nato odvzela poslansko imuniteto, zatem pa so za njim v Zagrebu izdali mednarodno tiralico. Ima dvojno državljanstvo - hrvaško in državljanstvo BiH.