Bin Laden ob tesnega sodelavca

V napadu ameriškega letala na neko vozilo na meji med Pakistanom in Afganistanom je bil ubit tesen sodelavec vodje teroristične mreže Al Kaida.

Objavljeno
23. december 2006 17.30
Osama bin Laden
Kabul - Ameriška vojska je sporočila, da je bil v napadu ameriškega letala na neko vozilo na meji med Pakistanom in Afganistanom ubit tesen sodelavec vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna, talibanski poveljnik Mula Aktar Mohamad Osmani. Talibani so navedbe Američanov že zanikali.

Osmani je imel po navedbah ameriške vojske tesne stike tudi z Gulbudinom Hekmatirjem, enim izmed glavnih voditeljev upora proti silam zveze Nato v Afganistanu. Ameriška vojska je še pojasnila, da je bil Osmani vpleten v organizacijo terorističnih dejavnosti, od samomorilskih napadov preko postavljanja obcestnih bomb do ugrabitev.

Talibanski predstavnik Kari Jusef Ahmadi pa je zanikal ameriške navedbe o smrti Osmanija. " Potrjujem, da je Osmani živ in se nahaja v Afganistanu," je dejal Ahmadi in dodal, da je do zračnega napada res prišlo, v njem pa je skupaj s tremi svojimi borci umrl talibanski poveljnik Mula Abdul Zahir.

Predstavnik za stike z javnostjo ameriških sil v Afganistanu Tom Collins je ob tem poudaril, da so ZDA štiri dni čakale na potrditev, da je bil v napadu res ubit Osmani.