Zavahiri: Osama bin Laden je bil nežen in prijazen

Bin Ladnov naslednik Ajman al Zahaviri je v videposnetku nekdanjega voditelja Al Kaide opisal kot nežnega in prijaznega.

Objavljeno
16. november 2011 11.41
Posodobljeno
16. november 2011 12.07
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Islamabad - Naslednik Osame bin Ladna na čelu Al Kaide Ajman al Zavahiri je v videposnetku nekdanjega voditelja teroristične mreže opisal kot nežnega in prijaznega.

Egipčan Zahaviri, ki je vodenje mreže prevzel po bin Ladnovi smrti maja v Pakistanu, je nekdanjega voditelja opisal kot občutljivega moškega. Video z naslovom Dnevi z imamom: prvi del je po pisanju BBC dolg 30 minut in je bil objavljen na spletni strani džihadistov. Zavahiri v njem zagotavlja, da so video posneli z namenom, da predstavijo tudi bin Ladnovo »človeško stran« in ljudi seznanijo »z njegovo veliko lojalnostjo«.

»Ljudje ne vedo, da je bil [Bin Laden] nežen, prijazen in je pokazal sočutje, tudi ko ni bilo lahko,« je še dejal Zavahiri.

Zavahiri je pred bin Ladnovo smrtjo veljal za enega najpomembnejših voditeljev Al Kaide. Na njegovo glavo je bila že takrat razpisana nagrada v višini 25 milijonov dolarjev. In če je Osama bin Laden veljal za ustanovitelja in voditelja Al Kaide, je Zavahiri, preden je postal vodja teroristične mreže, veljal za njenega ideologa.