Bivši premier bo dokazoval, da od Hypa ni vzel pol milijona

Sanaderju grozi do 10 let zapora in zahteva, da bo moral vrniti domnevno prejeto provizijo.

Objavljeno
28. oktober 2011 07.52
Posodobljeno
28. oktober 2011 07.52
K. K./STA
K. K./STA

ZAGREB – Bivši hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader bo danes prvič stopil pred sodnika na sojenju zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov podkupnine od banke Hypo Alpe Adria Bank sredi 90. let prejšnjega stoletja. To bo prvo sojenje Sanaderju, ki je obtožen in osumljen v šestih primerih korupcije.

Bivši pomočnik zunanjega ministra

V obtožnici Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) piše, da je Sanader kot tedanji pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od koroške banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije. To je dobil za posredovanje pri posojilu v višini 20 milijonov evrov za nakup in urejanje hrvaških diplomatskih poslopij v letih 1994 in 1995. Ker je bila Hrvaška takrat v vojni, je obtožen tudi vojnega dobičkarstva.

Preiskavo v primeru domnevne provizije banke Hypo so sprožili marca letos, potem ko je avstrijsko državno tožilstvo Hrvaški izročilo dokumente, na podlagi katerih so ugotovili, da se je Sanader dogovoril za sporno provizijo z bivšima direktorjema banke Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem. Proti omenjeni dvojici poteka preiskava v Avstriji zaradi domnevne zlorabe položaja in pooblastil v banki.

Polkovniku se upirajo obtožbe

Sanader je večkrat ponovil, da ni kriv, zlasti pa se mu upirajo obtožbe za vojno dobičkarstvo, saj je bil, kot trdi, polkovnik hrvaške vojske.

Njegova obramba trdi, da tožilstvo nima nobenih dokazov, ker se sklicuje na zakon o nezastaranju kaznivega dejanja vojnega dobičkarstva med tranzicijo in privatizacijo, ter mu želi soditi za dejanja izpred 17 let, ki »jih ni storil«.

Zaradi podkupovanja ter zlorabe položaja in pooblastil, ki so povezana z vojnim dobičkarstvom, Sanaderju grozi do 10 let zapora. Tožilstvo poleg tega zahteva, da bivši premier vrne provizijo.