Blair in Ahern pozdravila dogovor severnoirskih strank

Vodji katoliške stranke Sinn Fein Gerry Adams in glavne protestantske Demokratične unionistične stranke (DUP) Ian Paisley sta se dogovorila, da bodo samoupravo na Severnem Irskem obnovili 8. maja letos.

Objavljeno
26. marec 2007 19.45
Gerry Adams
London/Dublin - Britanski in irski premier, Tony Blair in Bertie Ahern, sta pozdravila današnji dogovor glavnih severnoirskih strank Demokratične unionistične stranke (DUP) in Sinn Feina o oblikovanju nove regionalne vlade za Severno Irsko do 8. maja. Danes je zelo pomemben dan za Severno Irsko, je dejal Blair. Ahern pa je menil, da bi dogovor med DUP in Sinn Feinom lahko preoblikoval prihodnost irskega otoka.

Dogovor, ki lahko spremeni prihodnost otoka

"Vse, kar smo počeli v zadnjih desetih letih, je bila priprava na ta trenutek," je v Londonu dejal Blair, zadovoljen, da je datum za prenos oblasti na regionalno severnoirsko vlado končno določen in da sta si stranki, ki sta tako dolgo stali na nasprotnih bregovih, končno prišli nasproti. "To je zelo pomemben dan za ljudstvo Severne Irske," je dejal.

Ahern pa je dogovor med protestantsko DUP in katoliškim Sinn Feinom, do katerega je prišlo med današnjim prvim osebnim srečanjem voditeljev obeh strank po štirih letih, vodjo Sinn Feina Gerryja Adamsa in vodjo Demokratične unionistične stranke (DUP) Iana Paisleyja, označil kot zgodovinski razvoj, ki bo vsem vpletenim omogočil, da "od danes napredujejo v popolnoma novem duhu in z vsem pričakovanjem uspeha". Dogovor ima potencial, da spremeni prihodnost otoka, je še menil ter poudaril, da sta z Blairom odločena poskrbeti za uspešno dokončanje še zadnjih korakov mirovnega procesa.

Dogovor je pozdravil tudi britanski minister za Severno Irsko Peter Hain, ki je povedal, da je ta rešitev celo boljša, kot je pričakoval, in boljša, kot če bi do prenosa oblasti prišlo danes. Zamik roka o oblikovanju regionalne vlade, ki naj bi se sicer iztekel danes, bo administraciji omogočil, da se resnično pripravi na prevzem oblasti, je menil. "Danes so se oblaki dvignili in ljudstvo lahko vidi prihodnost," je dejal ter poudaril, da so Severni Irski zdaj odprta vsa vrata. "Lahko se prične resnično novo obdobje," je dejal.

Britanski parlament o nujnem zakonu, ki bo severnoirski skupščini omogočil delovanje do 8. maja

Velika Britanija je sicer današnji rok za dogovor med DUP in Sinn Feinom, političnim krilom Irske republikanske armade (IRA), označevala kot zadnji, skrajni rok za oblikovanje regionalne vlade ter se večkrat javno zavezala, da bo v primeru, da rok ne bo dosežen, razpustila severnoirsko skupščino, Severno Irska pa bo ostala pod neposredno upravo Londona. Vendar je danes nakazala, da bo predlagan nujni zakon, ki bo severnoirski skupščini omogočil delovanje do 8. maja. Oba domova britanskega parlamenta naj bi predlog zakona potrdila že v torek.

Predstavniki DUP so v soboto na srečanju stranke z veliko večino zavrnili današnji rok za dogovor o severnoirski regionalni vladi, hkrati pa so se dogovorili za sodelovanje z dolgoletnim nasprotnikom Sinn Feinom pri oblikovanju vlade, a zahtevali dodatnih šest tednov za premostitev preostalih razlik. Obenem se je stranka zavezala, da "bo podprla in polno sodelovala v severnoirski izvršni oblasti, če bodo nanjo do dogovorjenega majskega datuma prenesli obljubljene pristojnosti". Na današnjem srečanju vodje DUP Ianom Paisleyem z vodjo Sinn Feina Gerryjem Adamsom sta se namreč dolgoletna nasprotnika strinjala, da bi samoupravo za Severno Irsko obnovili 8. maja.

Z dogovorom zadovoljni v obeh strankah

"V naslednjih nekaj dneh se bo začelo podrobno delo, v katerega bosta vpletene vse vladne stranke v skladu s programom za dokončanje oblikovanja vlade do začetka prenosa oblasti," je dejal Paisley in dodal, da bodo zato potrebna redna srečanja v prihodnjih tednih.

"Po dolgem in težkem obdobju v naši pokrajini, verjamem, da pred nami ležijo ogromne priložnosti. Prenos oblasti ni bil nikoli cilj sam po sebi, temveč gre za doseganje pozitivnih sprememb za življenja posameznikov," je v izjavi po srečanju z Adamsom še dejal Paisley.

Adams pa je v ločeni izjavi dejal, da "dogovor označuje začetek novega obdobja za politiko otoka. Protestanti in katoliki so bili na Severnem Irskem v sporuže stoletja, sedaj pa gre za nov začetek," je še dejal.

DUP naj bi v regionalni vladi pripadlo pet, Sinn Feinu pa štiri izmed 12 mest

DUP je doslej zavračal sodelovanje s Sinn Feinom, češ da slednji še ni v celoti zavezan zakonu in redu. DUP naj bi v regionalni vladi pripadlo pet izmed 12 mest, med njimi premiersko, Sinn Feinu štiri, zmernim strankam pa tri mesta. Da bi osladila ponudbo, je Velika Britanija Severni Irski nedavno ponudila še dodatno milijardo funtov (milijardo in pol evrov) sredstev, a le pod pogojem, da je vlada oblikovana do roka.

Široko samoupravo z delitvijo oblasti med protestantskimi in katoliškimi strankami je predvidel velikonočni mirovni sporazum, ki je tudi v veliki meri končal nasilje, ki je v minulih treh desetletjih terjalo okoli 3500 življenj.