Blair: Laridžanijeve besede dajejo upanje

Naslednja dva dneva bosta "dokaj kritična" v prizadevanjih za rešitev spora zaradi 15 v Iranu zajetih britanskih mornarjev, je danes izjavil britanski premier Tony Blair.

Objavljeno
03. april 2007 21.04
Washington/Teheran/London – Naslednja dva dneva bosta "dokaj kritična" v prizadevanjih za rešitev spora zaradi 15 v Iranu zajetih britanskih mornarjev, je danes izjavil britanski premier Tony Blair, potem ko se je vodja iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost Ali Laridžani v ponedeljek zavzel za diplomatsko rešitev spora.

Po Blairovih besedah Laridžanijeve besede dajejo upanje za mirno končanje krize. "Če želijo to rešiti po diplomatski poti, so vrata odprta," je za škotski Real radio povedal britanski premier.

Velika Britanija ima po Blairovih besedah dve možnosti pristopa do Teherana. Ena je rešiti zadevo z mirnimi pogajanji. Druga pa je, da jim damo jasno vedeti, da bomo morali, če to ne bo mogoče, zavzeti bolj ostro stališče.

Medtem je iranski podpredsednik Parviz Davudi izrazil upanje, da bodo spor "kmalu" rešili, vendar mora London najprej priznati, da so njegove sile nezakonito priplule v iranske vode.

Potem ko je Laridžani predlagal rešitev problema z zajetimi britanskimi vojaki po diplomatski poti ter oblikovanje delegacije, ki bi določila, ali so britanske sile zašle v iranske ozemeljske vode, pa London sicer za danes načrtuje nove stike z iranskimi predstavniki. Laridžani je pred tem za iranske medije dejal, da pogovori že potekajo.

Kot je sporočil britanski Foreign Office, bodo danes skušali poiskati pojasnila pri iranski strani, čeprav niso mogli takoj potrditi, ali bo do pogovorov dejansko prišlo.

Bush: Za zajete Britance v Iranu ne bo zamenjave

Ameriški predsednik George Bush je izjavil, da Iranu ne bodo ponudili zamenjave za zajetih 15 članov britanske mornarice. Bush je v izjavi v Beli hiši tudi poudaril, da je treba nadaljevati prizadevanja, s katerimi bi Teheranu preprečili pridobitev jedrskega orožja. Spregovoril je še o Iraku, pri čemer je okrcal demokrate zaradi zastoja pri financiranju vojne. Kritiziral je tudi demokratsko predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi, ker se je odločila za obisk Sirije.

Bush je dejal, da podpira prizadevanja vlade premiera Tonyja Blaira za mirno rešitev vprašanja 15 britanskih mornarjev in marincev, ki jih je v Perzijskem zalivu 23. marca zajel Iran. "Močno tudi podpiram premierovo izjavo, da v primeru talcev ne bi smelo biti zamenjave". Ameriška vojska je sicer januarja v Erbilu na severu Iraka zajela pet Irancev, in jih obtožila, da so kot člani iranske revolucionarne garde nudili podporo iraškim šiitskim milicam.

Proti jedrskemu oboroževanju

Ameriški predsednik je danes tudi pozval k nadaljnjim prizadevanjem, s katerimi bi Teheranu preprečili pridobitev jedrskega orožja, saj bi Iran sicer lahko postal "pomembna destabilizacijska sila na Bližnjem vzhodu". "Zato smo si prizadevali oblikovati mednarodno koalicijo, s katero bi Irance poskušali prepričati, naj opustijo orožje in jim jasno povedali, da morajo izbrati, izbira pa je osamitev ali dejstvo, da ne izkoristijo priložnosti za rast svojega gospodarstva," je dejal Bush.

Glede vojne v Iraku je Bush okrcal demokrate zaradi zastoja pri njenem financiranju. Kot je dejal, so demokrati odšli na spomladanske počitnice, delo pa pustili nedokončano. Če kongres ne bo sprejel zakona o financiranju vojne, "če v prihodnjih tednih ne bodo spremenili usmeritve, bodo ceno propada zakona plačali naši vojaki in njihovi svojci," je novinarjem povedal Bush.

"Če kongres ne bo financiral naših sil na frontni črti, to pomeni tudi, da bodo morali nekateri svojci vojakov dalj časa čakati na ljubljene, da se vrnejo s frontne črte," je dejal ameriški predsednik. Ob tem je ponovil, da bo uporabil svoja predsedniška pooblastila glede veta na zakon, ki financiranje vojn v Iraku in Afganistanu povezuje s časovnim načrtom za končanje navzočnosti ameriških sil v Iraku.

Vodja senatne večine Reid zagrozil Bushu

Vodja senatne večine, demokrat Harry Reid iz Nevade, je sicer v ponedeljek Bushu zagrozil, da bo dovolil glasovanje o predlogu zakona za odvzem sredstev za nadaljevanje vojne v Iraku, če bo Bush uresničil svojo grožnjo in dal veto na zakon, ki vsebuje datume umika ameriških bojnih enot iz Iraka.

Predstavniški dom kongresa in senat sta potrdila vsak svoj predlog zakona o izrednem financiranju vojne v Iraku in Afganistanu, ki vsebujeta datuma za umik ameriških bojnih enot. Predstavniški dom zahteva obvezen umik do septembra 2008, senat pa predlaga neobvezen umik do marca 2008. Oba predloga se bosta morala še uskladiti, vendar Bela hiša vztraja, da bo vložen veto, če datumi ne bodo umaknjeni.

Bush okrcal kongresnike in senatorje

Bush je danes kongresnike in senatorje okrcal, da so neodgovorni. "Najbolj temeljna odgovornost kongresa je, da našim vojakom da opremo in nudi usposabljanje, kar potrebujejo za boj proti našim sovražnikom in za zaščito naše države. Sedaj te odgovornosti ne izpolnjuje," je dejal.

"Sedaj so zapustili Washington in odšli na spomladanski dopust, ne da bi končali delo. Demokratske voditelje v kongresu očitno bolj zanimajo politične bitke v Washingtonu kot pa da bi našim vojakom nudili tisto, kar potrebujejo za bojevanje v Iraku," je še poudaril ameriški predsednik.

Izrecno pa je danes kritiziral predsednico kongresa Pelosijevo, ki je odpotovala na obisk v Sirijo. Kot je dejal, s tem pošilja mešane signale vladi sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Veliko ljudi je odšlo na obisk k predsedniku al Asadu... a vendarle nismo videli nobenih dejavnosti. Ni odgovoril," je dejal Bush.