Blair načrtuje razdelitev notranjega ministrstva

Vlada premiera Balira načrtuje razdelitev notranjega ministrstva na ministrstva za nacionalno varnost in drugi del, ki bo zadolžen za pravosodje.

Objavljeno
21. januar 2007 12.38
Britanski notranji minister John Reid
London - Vlada britanskega premiera Tonyja Blaira načrtuje ustanovitev ministrstva za nacionalno varnost. V ta namen naj bi notranje ministrstvo, ki se že nekaj časa spoprijema s težavami, razdelili na dva dela. Ministrstvo za nacionalno varnost bo odgovorno za boj proti terorizmu in najverjetneje za policijo in imigracije, drugi del pa za pravosodje, na čelu obeh pa bosta ministra, danes pišejo britanski časniki.

Ustanovitev novega ministrstva za nacionalno varnost je del radikalne prevetritve notranjega ministrstva, ki jo je Blair naložil lani postavljenemu notranjemu ministru Johnu Reidu. Reid je v prispevku v časniku Sunday Telegraph zapisal, da pri reformi ministrstva, ki ga je ob imenovanju označil za "neprimernega za naloge, ki jih ima", ne bo "svetih krav". "Težave lahko odpravim, a za to rabim tri leta," se je glasil naslov njegovega prispevka.

Načrt naj bi potrdila tako Blair kot finančni minister Gordon Brown, ki naj bi letos nasledil premiera. Brown naj bi bil po poročanju časnika News of the World pripravljen izdatno povečati sredstva za pokritje stroškov razdelitve notranjega ministrstva. Načrt naj bi vladi predstavili prihodnji teden.