Blair pozval k podpri Abasa in Palestincev

Britanski premier Tony Blair je na obisku v Palestini pozval k mednarodni podpori palestinskega predsednika, ki je napovedal predčasne volitve.

Objavljeno
18. december 2006 16.06
Ramala - Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes izjavil, da je odločen izvesti predčasne predsedniške in parlamentarne volitve na palestinskih ozemljih. "Ničesar ni videti, kar bi nas lahko ustavilo," je na skupni novinarski konferenci z britanskim premierom Tonyjem Blairom v Ramali izjavil Abas. Blair je medtem Abasovo odločitev pozdravil in pozval k mednarodni podpori palestinskega predsednika. Menil je še, da bodo prihodnji tedni za Bližnji vzhod ključni.

Blair je povedal, da bo v prihodnjih tednih storil vse, kar je v njegovi moči, da bi pridobil podporo za Abasa in Palestince. "Niti za trenutek ne bom miroval," je dejal. Britanski premier je še pozval k novim prizadevanjem za olajšanje težav zaradi sankcij, ki so jih proti palestinskim oblastem uvedli po zmagi Hamasa na januarskih parlamentarnih volitvah. "Vaši ljudje trpijo. Ne želimo, da bi karkoli stalo na poti pomoči za palestinsko ljudstvo," je dejal.

K pomoči pri končanju mednarodne blokade Palestincev je Blaira pozval Abas. "Premieru smo povedali, kako pomembna so prizadevanja za končanje gospodarske blokade, ponovno odprtje prehodov, osvoboditev palestinskih zapornikov, vključno z ministri, poslanci in uradniki ter ustavitev širjenja naselbin in zidu," je povedal Abas.

V zvezi s krizo med njegovim gibanjem Fatah in vladajočim gibanjem Hamas pa je Abas še dejal, da bi radi preizkusili voljo palestinskega ljudstva.

Palestinski predsednik je slednje povedal dva dni po sobotnem dramatičnem govoru, v katerem je napovedal predčasne volitve, katerih namen naj bi bil izhod iz politične slepe ulice na palestinskih ozemljih pod vlado Hamasa, ki ga Zahod šteje med teroristične organizacije. Fatah in Hamas sta sicer v nedeljo zvečer dosegla prekinitev ognja, potem ko so v spopadih med gibanjema umrli trije ljudje, več deset pa jih je bilo ranjenih. A že v noči na ponedeljek je prišlo do prvih kršitev.

Abas in Blair, ki je kot prvi zahodni voditelj palestinskemu predsedniku izrazil podporo glede predčasnih volitev, sta sicer danes spregovorila tudi o zastalem mirovnem procesu med Izraelci in Palestinci. To je tudi namen Blairovega obiska na območju, v okviru katerega se bo danes v Izraelu srečal z izraelskim premierom Ehudom Olmertom in drugimi predstavniki judovske države. Pripravljenost na srečanje z Olmertom pa je v okviru prizadevanj za nadaljevanje procesa izrazil tudi Abas.