Blair: Velika Britanija ne bo barantala

Iran je zahteval opravičilo Londona zaradi, kot trdijo v Teheranu, "nezakonitega vstopa" britanskih mornarjev v iranske ozemeljske vode prejšnji petek.

Objavljeno
29. marec 2007 23.40
London/Teheran - Britanski premier Tony Blair je danes izjavil, da se Velika Britanija z Iranom ne bo pogajala o usodi britanskih marincev in mornarjev, ki so jih v petek zajele iranske sile. "Pomembno je, da jih rešimo zdrave, vendar ne moremo vstopiti v neko barantanje," je poudaril Blair. Iranski zunanji minister Manušer Motaki je medtem London pozval, naj prizna, da so Britanci zapluli v iranske vode, če hoče rešiti krizo.

Nov posnetek Britancev v čolnu iranske obalne straže

Blair je poudaril, da London noče spora s Teheranom, zahteva pa izpustitev zajetih Britancev. "Najpomembnejše je, da 15 članov britanskega osebja izpustijo žive in zdrave," je dejal v pogovoru za televizijo ITV. Blair je še ponovil, da so Iranci pripadnike britanske vojske zajeli v iraških vodah in ne v iranskih, kot trdi Teheran.

Ob tem je tudi opozoril, da bo London zaostril pritisk na Iran v Združenih narodih in EU, opozoril pa je tudi pred razmislekom o nadaljnjih ukrepih, ki bi Iran prisilili v izpustitev Britancev. Ob tem je tudi ostro kritiziral posnetke zajetih Britancev. Iranska televizija je sicer danes objavila nov posnetek Britancev v čolnu iranske obalne straže po njihovem zajetju, na posnetku pa je tudi moški v uniformi, ki kaže še nejasne koordinate na morju med Iranom in Irakom.

Pismo zajete Britanke

Iranska tiskovna agencija Irna je medtem objavila pismo zajete Britanke Faye Turney, v katerem piše, da bi se morale britanske sile umakniti iz Iraka. "Med našo misijo smo zapluli v iranske vode," je Britanka zapisala v pismu, ki ga je poslala predstavniku svoje lokalne skupnosti v britanskem parlamentu. Ob tem je dodala, da Iranci ravnajo z njimi dobro in človeško, vprašala pa se je tudi, ali ni čas za umik britanskih sil iz Iraka in za prepustitev Iračanom odločanje o njihovi prihodnosti.

Sicer pa se je Iran odločil, da Turneyjeve, ki je edina ženska med zajetimi britanskimi mornarji, ne bo izpustil, je dejal sekretar iranskega sveta za nacionalno varnost Ali Laridžani. Kot je povedal, se je "Iran sicer odločil, da bo mornarko izpustil, a je odločitev zaradi političnega hrupa, ki ga zganja London, začasno zamrznil".

"Namesto da bi poslali skupino strokovnjakov, da prouči problem, so zagnali medijski vihar, napovedali zamrznitev odnosov in začeli govoriti o Varnostnem svetu ZN. To težave ne bo rešilo. Ušteli so se," je še dejal Laridžani, ki je tudi glavni iranski jedrski pogajalec.

Motaki: Konzularni predstavniki do zajetih Britancev po koncu preiskav

Kot je medtem za iransko televizijo poudaril Motaki, morajo britanske oblasti priznati, da so britanski marinci in mornarji nezakonito vstopili v iranske vode, saj bodo tako pomagali rešiti nastalo krizo. Motaki je še dodal, da bodo konzularni predstavniki zajete Britance lahko obiskali po koncu preiskav.

Iran je opravičilo Londona zahteval zaradi, kot trdijo v Teheranu, "nezakonitega vstopa" britanskih mornarjev v iranske ozemeljske vode . "Logična rešitev te zadeve je, da britanske oblasti sprejmejo realnost in se opravičijo iranskemu ljudstvu," je dejal tiskovni predstavnik iranske vojske, general Alireza Afšar. Ob tem so v Teheranu predstavili tudi dokaze, da naj bi britanski vojaki pred zajetjem v iranske vode zapluli kar šestkrat.

Britanski mornarji so v iranske vode vpluli na šestih različnih točkah, preden so jih iranski vojaki zajeli. To naj bi iranski vojaki dokumentirali tudi z video posnetki. Sicer pa je neimenovani predstavnik iranske vojske tudi dejal, da so položaj britanskih vojakov zabeležile tudi njihove naprave za satelitsko spremljanje položaja, ki dokazujejo "vstop v iranske vode".

Sekretar iranskega sveta za nacionalno varnost Ali Laridžani je London tudi obtožil, da ni prvič, da so britanske sile kršile iranske ozemeljske vode. Kot je poudaril, se je Velika Britanija julija 2004 tudi pisno zavezala, da do tovrstnih kršitev ne bo več prihajalo. Velika Britanija sicer še vedno vztraja, da so bili vojaki zajeti v iraških vodah, ne v iranskih.

V spor se je vmešal tudi Pariz

V spor se je danes vmešal tudi Pariz. Francosko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na zagovor iranskega veleposlanika v Parizu in mu izrazilo zaskrbljenost glede zajetja britanskih vojakov. Kot so sporočili s francoskega zunanjega ministrstva, so s tem želeli izraziti solidarnost z Veliko Britanijo in pozvati Teheran, naj zajete vojake čim prej izpusti.

Velika Britanija pozvala Varnostni svet ZN

Velika Britanija je pred tem pozvala Varnostni svet ZN, naj podpre pozive za takojšno izpustitev zajetih britanskih mornarjev. Že v sredo pa je London sprejel odločitev o zamrznitvi diplomatskih odnosov z Iranom.

Neimenovani predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je tudi napovedal, da bo Velika Britanija zahtevala obsodbo Irana v ZN: . "Obstajajo načrti, da se glede britanskih mornarjev spregovori v imenu ZN, vendar ti načrti še niso dokončani".

V prestolnici Savdske Arabije Rijad pa se je generalni sekretar ZN Ban Ki Mun ob robu vrha Arabske lige sestal tudi z iranskim zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem. Kot je povedala Banova tiskovna predstavnica Soung Ah Choi, se je Ban z Motakijem pogovarjal o številnih temah, med drugim tudi o zajetih britanskih mornarjih, ostalih podrobnosti pa ni razkrila.

Teheran Britancem ponudil možnost obiska zajetih vojakov

Kot danes poročajo britanski mediji, naj bi med članicami VS ZN že krožil osnutek resolucije, v kateri je poudarjeno, da so britanski mornarji imeli mandat ZN. Britanski premier Tony Blair je že v sredo pred britanskim spodnjim domom v Londonu napovedal, da bo Velika Britanija povečala mednarodni pritisk.

Britansko obrambno ministrstvo je v sredo objavilo dokazni material, da so britanske vojake zajeli več kot tri kilometre stran od iranske meje. Prav tako v sredo pa je iranska televizija prvič pokazala posnetke zajetih mornarjev. Prikazali so v uniforme oblečene mornarje pri obedu. Edino žensko med njimi, Faye Turney, je bilo na posnetku videti z naglavno ruto, kako kadi, videti pa je bila potrta.

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je na na vrhu Arabske lige v Rijadu Veliki Britaniji ponudil možnost obiska 15 zajetih britanskih vojakov ter dodal, da bo Teheran kot "znak popuščanja" verjetno izpustili edino žensko, ki so jo zajeli skupaj z njenimi moškimi kolegi v petek. "Edini" pogoj, ki ga je ob tem postavil je, da Velika Britanija prizna, da so se njeni vojaki in mornarica nahajali v iranskih teritorialnih vodah.

Iranska televizija je včeraj objavila tudi intervju z zajeto 26 letno mornarko, ki je v pogovoru dejala, da jih je iranska vojska zajela, ker so se nahajali v njenih teritorialnih vodah. Z vsemi naj bi ravnali prijazno in nihče naj ne bi bil poškodovan. Pokazali so tudi pismo, ki naj bi ga Turneyeva napisala svojim staršem, v katerem naj bi priznala, da so mornarji "očitno zapluli v iranske vode".

Britanska zunanja ministrica Margaret Beckett pa je izrazila zaskrbljenost nad televizijskim posnetkom. Boji se, da se na zajete mornarje izvaja pritisk. V spodnjem domu britanskega parlamenta je napovedala "novo stopnjo" diplomacije. Vlada bo vse do razrešitve nastalega položaja "zamrznila vse druge uradne dvostranske posle", je dejala.

Ameriški predsednik George Bush je v telefonskem pogovoru z Blairom v sredo zvečer Londonu zagotovil vso svojo podporo.