Blair za poostritev sankcij proti Zimbabveju

Britanski premier Tony Blair je napovedal, da si bo Velika Britanija prizadevala za zaostritev sankcij držav Evropske unije proti režimu zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja.

Objavljeno
25. marec 2007 11.11
London - Britanski premier Tony Blair je ta teden v parlamentu napovedal, da si bo Velika Britanija prizadevala za zaostritev sankcij držav Evropske unije proti režimu zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja. Evropske sankcije so stopile v veljavo februarja leta 2002, potem ko je Zimbabve izgnal vodjo opazovalcev EU na predsedniških volitvah.

Neimenovan bruseljski diplomatski vir je dejal, da je zaenkrat še ni mogoče reči, ali bodo države članice britanski predlog podprle. Zatrdil je le, da bodo zunanji ministri članic zadevo kmalu obravnavali.

Blair je ponovil tudi stališče britanske zunanje ministrice Margaret Beckett in dejal, da je zaradi vse hujšega zatiranja politične opozicije v državi potrebno ukrepanje Varnostnega sveta ZN in Komisije ZN za človekove pravice. Organa bi morala po Blairovem mnenju sprejeti ostri obsodbi trenutnih dogodkov v državi. Obenem je Blair razmere v državi na jugu Afrike označil za "obupne, sramotne in resnično tragične".

Britanski premier je poleg tega poudaril, da morajo tudi afriške države, še posebej zimbabvejske sosede, reči bobu bob in priznati, da so razmere v Zimbabveju katastrofa za državo in njene državljane ter za ugled celotne afriške celine.

O dodatnih sankcijah razmišljajo tudi ZDA

Sankcije držav Evropske unije so bile sprejete 18. februarja 2002, potem ko je režim samodržca Roberta Mugabeja izgnal iz države vodjo opazovalne misije EU na predsedniških volitvah, ki so se v državi odvile marca tisto leto. V okviru sankcij so bila zamrznjena sredstva, ki jih imajo v državah unije Robert Mugabe in 129 njegovih najbližjih sodelavcev, slednjim pa je bil tudi prepovedan vstop na ozemlje EU. Februarja letos so zunanji ministri članic unije sankcije, med katerimi je sedaj tudi embargo na izvoz orožja ter ostale vojaške opreme, podaljšali še za leto dni.

Podobne sankcije so proti zimbabvejskemu režimu uvedle tudi ZDA, Organizacija držav Commonwealtha, Švica, Norveška, Nova Zelandija ter Avtralija. ZDA so prejšnji teden že napovedale, da zaradi nedavnih dogodkov razmišljajo o dodatnih sankcijah proti Mugabejevem režimu.

Mednarodna skupnost je sicer vse bolj zaskrbljena zaradi razmer v Zimbabveju, kjer je policija 12. marca aretirala več opozicijskih voditeljev, ki so se skušali v prestolnici Harare udeležiti množičnega molilnega shoda.