Blair zamižal pred Chiracom

Nekdanji svetovalec britanskega premiera Stephen Wall razkriva, da je Blair pred napadom na Irak prezrl svarilo francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, da bo imel napad katastrofalne posledice.

Objavljeno
25. februar 2007 12.55
Francoski predsednik na pogovorih na Kitajskem
London - Nekdanji politični svetovalec britanskega premiera Tonyja Blaira, sir Stephen Wall, razkriva, da je Blair pred napadom na Irak prezrl svarilo francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, da bo imel napad katastrofalne posledice, danes poroča časnik Observer. Britanski premier in njegov tedanji tiskovni predstavnik Alastair Campbell sta namenoma napačno interpretirala nasprotovanje Francije vojni v Iraku, da sta s tem opravičila operacijo, trdi Wall.

Wall v BBC dokumentarcu

Kot pripoveduje Wall v drugem delu tridelne dokumentarne oddaje "Blair: The Inside Story", ki bo v torek predvajan na televiziji BBC, je Chirac Blaira posvaril in celo omenil njegovega sina, rekoč "Leo ti ne bo hvaležen, če boš Veliko Britanijo popeljal v vojno". (Takratnega) iraškega predsednika Sadama Huseina je sicer mogoče strmoglaviti, vendar bodo sledeče posledice katastrofalne, naj bi tedaj svaril Chirac, a ga Blair in njegov ameriški zaveznik, predsednik George Bush, nista hotela slišati. "Dragi stari Jacques. Ne razume, kajne?" naj bi govoril Blair, kadar mu Chiracovi nasveti niso bili všeč.

Blair igral na protifrancosko karto

Blair in Campbell sta se nato zavestno odločila, da bosta igrala na protifrancosko karto, trdi Wall. Priložnost za to pa se jima je ponudila s Chiracovim televizijskim nastopom, v katerem je napovedal, da bo Francija v Varnostnem svetu ZN pri glasovanju o resoluciji, ki bi odobrila vojno proti Iraku, uveljavila svojo pravico veta. Francijo je bilo nato mogoče prikazati kot državo, ki je preprečila enoten nastop ZN proti režimu Sadama Huseina. Vendar, trdi Wall, Chirac v resnici ni nikoli izključil možnosti, da bi Francija v VS ZN podprla neko kompromisno rešitev.

Dokumentarna oddaja na BBC prikazuje, kako je britanski premier razvil doktrino moralne upravičenosti vojaškega posredovanja proti domnevnim silam zla po vsem svetu.

Poročilo: Teroristična grožnja zdaj največja po 9-11

Nevarnost terorističnega napada v Veliki Britaniji je zdaj največja po 11. septembru 2001, po poročanju britanskega časnika The Sunday Telegraph ugotavlja tajno poročilo britanske vlade. Kot naj bi pisalo v poročilu, so ambicije teroristične mreže Al Kaide po napadu v Veliki Britaniji ter število britanskih skrajnežev, ki so pripravljeni sodelovati v teh napadih, precej večji, kot pa so sodili v preteklosti.

V poročilu z naslovom Ocena ekstremistične grožnje, ki navaja, da ima Al Kaida oporišče v skoraj vsaki pretežno muslimanski državi, ugotavljajo, da se bo "načrtovanje napadov" proti Veliki Britaniji letos povečalo.

Britanska vlada pa pričakuje tudi, da bo v prihodnosti Afganistan, in ne Irak, glavno zavetišče za teroriste, ki načrtujejo napade proti zahodnim silam.

Vodja britanske obveščevalne agencije MI5 Eliza Manningheim-Buller je sicer novembra lani razkrila, da njeni agenti sledijo več kot 1600 osumljencem iz kakih 200 skrajnih skupin, večinoma povezanih z Al Kaido. Obenem pa je povedala, da preiskujejo skoraj 30 terorističnih zarot.