Blazy podprl Ahtisaarijev predlog

Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy je predlog statusa za Kosovo posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija označil kot enkratno priložnost za zagotovitev stabilnosti na krhkem Balkanu.

Objavljeno
23. marec 2007 18.17
Francoski zunanji minister Phillipe Douste-Blazy
Beograd - Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy je med obiskom v Beogradu ocenil, da ni potrebe po nadaljevanju pogajanj o prihodnjem statusu Kosova. Predlog statusa, ki ga je pripravil posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari, pa je označil kot "enkratno priložnost za zagotovitev stabilnosti na krhkem Balkanu", poročajo tuje tiskovne agencije.

Za Srbijo Ahtisaarijev predlog ni sprejemljiv

Douste-Blazy se je sestal s srbskim premierom Vojislavom Koštunico, zunanjim ministrom Vukom Draškovičem in predsednikom Borisom Tadičem. Ti so po pogovorih znova izpostavili, da za Srbijo Ahtisaarijev predlog ni sprejemljiv in da bi morali nadaljevati s pogajanji do dosege za obe strani sprejemljivega kompromisa.

Draškovič: Če bo Kosovo "nasilno" razglašeno za neodvisno državo, se bo povečalo protievropsko razpoloženje v Srbiji

Draškovič je še dejal, da se bo v primeru, če bodo Kosovo "nasilno" razglasili za neodvisno državo, "velika večina srbskega naroda odzvala z občutkom ponižanja" lahko pa bi tudi "prišlo do dramatičnega padca evropskega razpoloženja v Srbiji", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ponovil je tudi stališče Beograda, da Ahtisaarijeva rešitev ni zrela za obravnavo v Varnostnem svetu ZN.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi Ahtisaari v svojem končnem predlogu o statusu Kosova, ki ga bo v VS ZN predstavil v ponedeljek in je še zaupne narave, predlagal "neodvisnost Kosova pod nadzorom mednarodne skupnosti". Rusija s predlogom ni zadovoljna in tako kot Beograd meni, da bi s pogajanji o prihodnjem statusu Kosova morali še nadaljevati.