Bližnjevzhodna četverica za bojkot palestinske vlade

Bližnjevzhodna četverica (ZN, EU, Rusija in ZDA) je izrazila zaskrbljenost zaradi nasilja med Palestinci ter potrdila gospodarski in diplomatski bojkot palestinske vlade pod vodstvom gibanja Hamas.

Objavljeno
02. februar 2007 22.00
Abas poziva k enotnosti vseh palestinskih sil
Washington -Washington - Bližnjevzhodna četverica (ZN, EU, Rusija in ZDA), ki se je v Washingtonu sestala prvič od septembra lani, je izrazila zaskrbljenost zaradi vztrajnega nasilja med Palestinci. Hkrati je potrdila gospodarski in diplomatski bojkot palestinske vlade pod vodstvom gibanja Hamas. Četverica je tudi pozdravila prizadevanja ZDA za pospešitev časovnega načrta za mir na Bližnjem vzhodu.

Četverica je potrdila že znane pogoje za obnovo mednarodne pomoči palestinski vladi. Gre za priznanje izraelske države, spoštovanje v preteklosti sprejetih dogovorov in odpoved nasilju.
Srečanja, ki je potekalo na ravni zunanjih ministrov, so se udeležili ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, zunanji minister Nemčije, ki trenutno predseduje EU, Frank-Walter Steinmeier, ter novi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon , ki ga je spremljal posebni koordinator ZN za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Alvaro de Soto.

Uresničila so se pričakovanja ZDA, da bo sestanek dal legitimnost predlogu ameriške državne sekretarke za "pospešitev časovnega načrta", prav temu predlogu je bil posvečen tudi največji del srečanja.

Kot je na novinarski konferenci po koncu srečanja povedal Ban, je četverica pozdravila ameriške načrte za pospešitev časovnega načrta, obenem pa pozvala k " takojšnjemu in brezpogojnemu koncu vsega nasilja in terorja" med Palestinci.

To nasilje se mora končati, je poudarila Riceova. Sicer pa ni nobenega razloga, da ne bi nadaljevali s pogovori o tem, kako priti do palestinske države. "Palestinsko ljudstvo že dolgo čaka na državo in izraelsko ljudstvo že dolgo čaka na mir in varnost, ki prideta z demokratičnim sosedom," je dejala.

Tristopenjski načrt, ki ga je četverica predstavila leta 2003 in ki je predvideval vzpostavitev palestinske države do leta 2005, doslej ni obrodil sadov. V tej luči naj bi danes razpravljali tudi o pripravi srečanja med Riceovo, palestinskim premierom Mahmudom Abasom in izraelskim premierom Ehudom Olmertom. Srečanje je ob januarskem obisku regije za sredino februarja napovedala Riceova. Kot je danes oznanil Steinmeier, pa se bo četverica po srečanju Rice-Abas-Olmert znova sestala v Berlinu.

Ruski zunanji minister pa je menil, da bi pri spodbujanju izraelsko-palestinskega mirovnega procesa lahko konstruktivno vlogo odigrala Sirija. Vendar Riceova nad idejo ni bila navdušena. " Upam, da bo Sirija poskušala odigrati pozitivno vlogo namesto negativne," je dejala.

Palestinski zunanji minister Mahmud Zahar je članom bližnjevzhodne četverice pred njihovim srečanjem poslal pismo, v katerem jih je zaprosil, naj v interesu stabilnosti in miru v regiji vzpostavijo dialog s palestinsko vlado, je danes povedal Zaharjev tiskovni predstavnik.

Vendar četverica njegove prošnje ni uslišala. Dialog bo mogoč šele, ko bo Hamasova vlada izpolnila zgoraj omenjene pogoje, ali ko bo na njeno mesto stopila druga vlada, ki bo izpolnila te pogoje, je na novinarski konferenci poudaril Ban Ki Moon.

V luči medpalestinskega nasilja, ki je v zadnjih 24 urah terjalo 25 življenj, sta se o prizadevanjih za zajezitev nasilja danes po telefonu znova pogovarjala Abas in voditelj Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal, ki sta se dogovorila, da se v torek sestaneta v Meki. Neznanci pa so zvečer v Gazi streljali na egiptovsko delegacijo, ki je poskušala posredovati med sprtimi gibanji Fatah in Hamas. Na srečo ni bil ranjen nihče.