Blokada Canetove vile Montenegro

Črna Gora velja v očeh srbske javnosti za zatočišče vseh vrst kriminalcev, da je organizirani kriminal prepreka na evropski poti Črne Gore pa opozarja tudi Unija. Budva bo začasno blokirala razpolaganje z vilo Montenegro.

Objavljeno
06. november 2009 18.40
Stanko Subotić
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Črna Gora velja v očeh srbske javnosti za zatočišče vseh vrst kriminalcev, da je organizirani kriminal prepreka na evropski poti Črne Gore pa opozarja tudi Unija. Morda gre v tej luči razumeti odločitev Budve, kot navaja črnogorski časnik, da bo začasno blokirala razpolaganje z vilo Montenegro na Svetem Stefanu, ki je v lasti Stanka Subotića Caneta. Na drugi strani je uprava črnogorske policije demantirala trditve botra črnogorskega premiera Ratka Kneževića, kot poroča da se Cane, za katerim je srbska policija razpisala tiralico, skriva v Budvi.


Od našega dopisnika v Budvi so se za blokado vile Montenegro odločili na zahtevo Višjega sodišča v Podgorici, ki je sledilo zahtevi posebnega beograjskega sodišča, da se Stanku Subotiću začasno prepove razpolaganje z lastnino v Črni Gori. Na beograjskem sodišču je v teku sodni postopek zoper Caneta, ki je obtožen, da je bil organizator kriminalne združbe, ki se je v devetdesetih ukvarjala s tihotapljenjem cigaret v Srbijo. Caneta obtožnica še bremeni, da je skupaj s 14 sodelavci, med katerimi sta tudi nekdanji direktor jugoslovanske carine Mihalj Kertes in Miloševićev sin Marko Milošević, v letih 1995 in 1996 z nelegalnim uvozom in prodajo cigaret na ozemlju Srbije pridobil premoženjsko korist v višini blizu 174 milijonov dinarjev, kar predstavlja skoraj osem milijonov dolarjev.


Canetov zagovornik Radosav Tadić meni, da je odločitev Višjega sodišča v Podgorici sramotna, uprava črnogorske policije pa je navedla, da je
Ratko Knežević s svojimi trditvami zavajal javnost. V upravi so zagotovili, da so njegove trditve preverili in ugotovili, da se Stanko Subotić ne nahaja niti v Budvi niti v Črni Gori. Izrazili so tudi začudenje, da Knežević svojih zaupnih informacij ni posredoval policiji, pri čemer so še opozorili, da so tudi že črnogorski mediji manipulirali z novico, češ da se Subotić skriva v Črni Gori, aretirali pa so ga v Moskvi. V Rusiji so ga izpustili na prostost, po informacijah uprave črnogorske policije pa je potem potoval in bival po državah Evropske unije. Končali so z ugotovitvijo, da gre za poizkus negativnega prikazovanja Črne Gore in njenih ustanov, kot izmišljene pa soc demantirali tudi Kneževićevo trditev, da policije sosednjih držav ne sodelujejo s črnogorsko policijo, ker utemeljeno sumijo, da je povezana z organiziranim kriminalom.

Knežević je za Vijesti spregovoril tudi o umoru hrvaškega novinarja Ive Pukanića, tajnih kanalih, računih in osebah, ki so vključene v posel. Kot je izpovedal, je dal o tem izjavo italijanski direkciji za boj proti mafiji, nakar je bil obveščen, da je naslednja tarča.


Premiera Mila Đukanovića je obtožil, da je obiskoval Caneta, ki je njegov najboljši prijatelj, v hišnem priporu v Moskvi. Knežević živi v Londonu, za Vijesti pa je še izjavil, da se zaveda, da po intervjuju krizni štab v Podgorici ne bo izgubljal časa.