BND, BfV in Cia s skupno bazo podatkov domnevnih teroristov

Der Spiegel: Na seznamu tudi nemški raziskovalni novinar nemške javne televizije NDR.

Objavljeno
08. september 2013 17.42
US-INTELLIGENCE-SNOWDEN-RUSSIA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Berlin - Nemške obveščevalne službe so po poročanju nemškega časnika Der Spiegel od leta 2005 do 2010 sodelovale z ameriško Cio, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodelovanje je že potrdila obveščevalna služba BND.

Cia, BND in nemški BfV naj bi leta 2005 v nemškem Neussu najeli skupne prostore, nato pa so se preselili v Köln. V okviru »Projekta 6« ali »P6« so skupaj ustvarili bazo podatkov, ki je med drugim vsebovala tudi ime, datum rojstva in številko potnega lista nemškega raziskovalnega novinarja Stefana Buchena, ki je delal za televizije NDR.

V bazo je bil uvrščen potem, ko je stopil v stik z muslimanskih duhovnikom v Jemnu in nekajkrat obiskal Afganistan.

Početje nemških obveščevalnih služb je v tej državi pod drobnogledom, vse odkar je ameriški žvižgač Edward Snowden razkril, da je v programu nadzora BND sodeloval z NSA. Nemška vlada sicer zanika, da bi sledili elektronskim komunikacijam državljanov in politikov.

Analitiki so deljenega mnenja o tem, koliko lahko vohunska afera škodi nemški kanclerki Angeli Merkel, ki se bo na parlamentarnih volitvah 22. septembra potegovala za nov mandat, navaja AFP.

Merklovo sicer po zadnjih javnomnenjskih raziskavah podpira 59 odstotkov Nemcev, njenega tekmeca, kandidata socialdemokratov (SPD) Peera Steinbrücka, pa 30.