Bo Boca nasledil Croituru?

Romunski predsednik Traian Basescu je za novega premiera imenoval ekonomista Luciana Croitoruja. O imenovanju Croitoruja mora glasovati še parlament, vendar je malo verjetno, da bo dobil zadostno večino.

Objavljeno
15. oktober 2009 16.15
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Bukarešta - Romunski predsednik Traian Basescu je za novega premiera imenoval ekonomista Luciana Croitoruja. O imenovanju Croitoruja mora glasovati še parlament, vendar je po navedbah nekaterih medijev malo verjetno, da bo dobil zadostno večino. Če bo potrjen, bo nasledil Emila Boca, vladi katerega je parlament v torek izglasoval nezaupnico.

52-letni Croitoru je trenutno svetovalec vodje romunske centralne banke, med letoma 2003 in 2007 pa je bil predstavnik Romunije pri Mednarodnem denarnem skladu.

 

Basescu je poudaril, da je novi premier neodvisen strokovnjak, tako kot so želele opozicijske stranke, in da je znan po svojih sposobnostih na področju gospodarstva tako na nacionalni kot tudi na mednarodni ravni, kar pomeni, da se bo lahko pogovarjal z IMF in ga prepričal, da Romuniji nameni novo tranšo posojila v skupni vrednosti 20 milijard evrov.

 

Romunski predsednik je še izpostavil, da Romunija nujno potrebuje vlado. Državi namreč po njegovih besedah zaradi politične nestabilnosti grozi ustavitev posojila IMF.

 

Tri opozicijske stranke, ki v parlamentu predstavljajo večino, so za kandidata za novega premiera sicer predlagale župana mesta Sibiu Klausa Johannisa. Vodja opozicijske Narodno liberalne stranke (PNL) Crin Antonescu je že napovedal, da se bo obrnil na ustavno sodišče, ker Basescu ne upošteva parlamentarne večine.