Bo Castro že aprila prevzel oblast?

Bolivijski predsednik Morales je zatrdil, da bo Fidel Castro ponovno stopil na čelo Kube 28. aprila, ob 3. obletnici Bolivarske alternative za Ameriko, regionalne povezave, ki združuje Venezuelo, Kubo in Bolivijo.

Objavljeno
19. marec 2007 11.24
Evo Morales
La Paz - Bolivijski predsednik Evo Morales je v nedeljo zatrdil, da bo kubanski voditelj Fidel Castro 28. aprila ponovno stopil na čelo Kube - osem mesecev po tem, ko je moral zaradi operacije na črevesju začasno predati oblast svojemu bratu Raulu. Kot je pojasnil, naj bi namreč 80-letni Castro uradno prevzel vodenje Kube ob tretji obletnici t.i. Bolivarske alternative za Ameriko (ALBA), regionalne povezave, ki združuje Venezuelo, Kubo in Bolivijo.

Na ta dan se sicer izteka tudi natančno eno leto, odkar je Bolivija v kubanski prestolnici Havana podpisala t.i. ljudski trgovinski sporazum o uresničevanju načel ALBA. Obeleževanje teh dveh dogodkov "bo priložnost za vrnitev našega brata Fidela Castra na položaj predsednika", je povedal Morales. Kot je dodal, bodo temu dogodku prisostvovali predsedniki šestih držav.

Morales je Castrovo vrnitev na oblast napovedoval že lansko leto

Sicer pa bolivijski predsednik ni pojasnil, kako ve, da se bo Castro konec aprila vrnil na oblast. Oktobra lani je Morales na primer izjavil, da bo Castro nazaj na položaju "v dveh, treh tednih", medtem ko kubanski voditelj še vedno skrito očem javnosti okreva po operaciji na črevesju, njegovo zdravstveno stanje pa je zavito v skrivnost.

Vodja kubanskega parlamenta Ricardo Alarcon je sicer pred dnevi zatrdil, da bo Castro spomladi prihodnje leto v "popolni formi" za udeležbo na parlamentarnih volitvah, ki so prvi korak na poti proti novemu predsedniškemu mandatu.