Bo EU prelomila obljubo?

Evropska unija bi lahko prelomila obljubo, ki jo je dala Turčiji, da bo ta sčasoma postala članica sedemindvajseterice, je s posebnim poročilom opozorila Neodvisna komisija za Turčijo.

Objavljeno
07. september 2009 16.25
Odločitev EU, kakršnakoli že bo, ne bo spremenila poti, ki si jo je začrtala Turčija, je dejal turški premier
Ma. J.
Ma. J.
Bruselj - Evropska unija bi lahko prelomila obljubo, ki jo je dala Turčiji, da bo ta sčasoma postala članica sedemindvajseterice, je s posebnim poročilom opozorila Neodvisna komisija za Turčijo.

V poročilu je omenjena komisija zapisala, da izjave nekaterih evropskih voditeljev in njihove težnje, da bi namesto polnopravnega članstva v EU Turčija dobila neke vrste privilegiran status, mečejo slabo luč na celotno partnerstvo.

Za skrbno izrečenimi diplomatskimi besedami pa se skrivajo obtožbe, ki s prstom kažejo predvsem na Francijo, saj njen predsednik Nicolas Sarkozy turškemu članstvu močno nasprotuje. Poleg Francije pa se s turškim članstvom ne strinjata niti Nemčija in Avstrija, ki namesto tega predlagata privilegirano partnerstvo.

Močna opozicija nekaterih evropskih politikov skupaj z rastočim javnim nasprotovanjem širitvi EU sta poglobili nezadovoljstvo v Turčiji in upočasnilo potrebne reforme," je neodvisna komisija, ki jo sestavljajo ugledni evropski politiki in akademiki, vodi pa jo nekdanji finski predsednik in nobelovec Martti Ahtisaari, zapisala v poročilu.

Leta 1999 smo dejali, da je Turčija kandidatka, ki ji je namenjeno, da se uniji pridruži na osnovi enakih kriterijev, kot veljajo za druge kandidatke. Na kocki je torej ugled EU," je še poudaril Ahtisaari.

Kljub svojemu mnenju pa komisija priznava, da za priključitev Turčije ostajajo določene ovire, med njimi tudi turški nadzor nad severnim delom Cipra.