Bo jabolko cosmic crisp osvojilo svet?

Po dvajsetih letih razvoja letos prva letina nove ameriške sorte jabolk, ki jo spremljajo sami presežniki.

Objavljeno
18. oktober 2019 12.06
Posodobljeno
18. oktober 2019 13.08
Nova sorta jabolk WA 38 naj bi bila deklarirana kot superjabolko. FOTO: PVM/ Proprietary Variety Management
J.B.P.
J.B.P.
Cosmic crisp ali po naše nekaj kot vesoljski hrustljavček je komercialno ime za novo sorto jabolk z uradnim nazivom WA 38, ki so jo v zadnjih dvajsetih letih razvili na Washingtonski državni univerzi, da bi pomagali sadjarjem v tej ameriški zvezni državi in da bi z njo osvojili svet. Njen osvajalski pohod se bo začel letos, ko bodo obrali prvo komercialno letino in jo po premijsko visoki ceni ponudili trgu, poroča BBC
 

Največja pridelovalka jabolk v ZDA


Zvezna država Washington sicer slovi po pridelavi jabolk in je tudi največja pridelovalka tega sadja v ZDA, vendar so tukajšnji sadjarji z vztrajanjem pri tradicionalnih sortah zlati in rdeči delišes ostajali vedno bolj na obrobju trga in vedno težje ustvarjali dobiček. Tudi zato so na washingtonski univerzi pred več kot dvajsetimi leti začeli razvijati novo sorto jabolk, ki naj bi bila privlačnejša in okusnejša od vseh doslej. Križali so že znani sorti honeycrisp in enterprise in zdaj trdijo, da so dobili hrustljavo, sladko sorto jabolk, ki v hladilnici lahko ostane sveža tudi do enega leta. 
Washingtonski sadjarji bodo lahko ekskluzivno pridelovali cosmic crisp do leta 2027.

image
Novo jabolko bo na trg pospremila najdražja marketinška kampanja doslej. FOTO: PVM/priprietary Variety Management


Sadjarji so očitno verjeli v svetlo prihodnost novega superjabolka, saj je bilo leta 2017 zanimanje za prve komercialne sadike tako veliko, da so prve srečne kupce morali izžrebati. Od takrat so v državi zasadili dvanajst milijonov dreves nove sorte, ki bodo letos dala prvo za trg primerno letino. Projekt zasaditve je bil doslej največji in najhitrejši v svetu.


 

Vložili so 40 milijonov dolarjev


Sadjarji so skupaj z univerzo v razvoj te sorte vložili okrog trideset milijonov ameriških dolarjev, zdaj, pred začetkom prodaje, pa bodo deset milijonov dolarjev vložili še v marketinško kampanjo, kar je prav tako največji finančni vložek v neko sadno sorto doslej na svetu. Jabolka, ki jih reklamirajo kot premium sorto, bodo temu primerno tudi draga: od štiri do pet ameriških dolarjev bo stal funt oziroma slabega pol kilograma teh jabolk. To je približno trikrat več, kot je običajna maloprodajna cena jabolk v ZDA. 

Washingtonski sadjarji bodo v zameno za velik finančni vložek do leta 2027 imeli ekskluzivno pravico pridelovanja te sorte, potem pa bo cosmic crisp po njihovih pričakovanjih osvojil svet.