Bo Klaus vendarle podpisal?

Češki predsednik Vaclav Klaus je prejel sprejemljiv predlog švedskega predsedstva EU za rešitev zapleta glede ratifikacije lizbonske pogodbe. Podrobnosti še niso znane.

Objavljeno
23. oktober 2009 14.41
Vaclav Klaus
An.B./STA
An.B./STA
Praga - Češki predsednik Vaclav Klaus, ki pred ratifikacijo Lizbonske pogodbe za svojo državo zahteva izvzetje iz Listine o temeljnih pravicah, je danes sporočil, da je prejel sprejemljiv predlog švedskega predsedstva EU za rešitev zapleta.

 

"Predsednik Klaus je prejel predlog švedskega predsedstva, ki je odgovor na njegovo zahtevo v zvezi s češko ratifikacijo Lizbonske pogodbe," je zapisano v sporočilu iz urada češkega predsednika. V sporočilu še piše, da predlog odgovarja Klausovim pričakovanjem, zato "predsednik meni, da je mogoče na tej osnovi nadaljevati delo".

 

Podrobnosti o tem, kaj naj bi vseboval švedski predlog, niso znane. Evroskeptični češki predsednik Klaus je sicer v začetku oktobra sporočil, da ne bo ratificiral pogodbe, če njegova država ne bo izvzeta iz Listine o temeljnih pravicah, ki je del nove evropske pogodbe. Kot je pojasnil, je cilj njegove zahteve preprečiti vračanje po drugi svetovni vojni odvzetega premoženja Sudetskim Nemcem.

 

Češka je edina članica EU, ki še ni potrdila Lizbonske pogodbe. Klaus namerava pred zaključkom postopka ratifikacije počakati tudi na mnenje češkega ustavnega sodišča glede skladnosti Lizbonske pogodbe s češko ustavo.