Bo nov predsednik nekdanji gverilski bojevnik?

V Urugvaju volijo novega predsednika, zmaga pa se obeta nekdanjemu gverilskemu bojevniku Joseju Mujici, kandidatu vladajoče levičarske koalicije Razširjena fronta.

Objavljeno
25. oktober 2009 10.44
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Montevideo - Poleg predsedniških volitev volivci danes odločajo tudi o novi sestavi urugvajskega parlamentarna. Poleg volitev so razpisali tudi referendum, na katerem volivci odločajo, ali bi morala država odpraviti pomilostitev vojaškega in policijskega osebja, ki naj bi v času režima vojaške hunte zagrešilo hude zločine.

Glede rezultatov predsedniških volitev analitiki menijo, da bo Jose Mujica v primeru zmage po mnenju analitikov nadaljeval s politikami levosredinskega predhodnika Tabareja Vazqueza.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da ima 74-letni Mujica, ki je v državi s 3,3 milijoni prebivalcev poznan po vzdevku "Pepe", pred ostalimi kandidati precejšnjo prednost. Za petletni predsedniški mandat se potegujeta tudi nekdanji predsednik in vodja konservativne opozicije Luis Alberto Lacalle ter Pedro Bordaberry, sin nekdanjega urugvajskega diktatorja Juana Marie Bordaberry.

Raziskave sicer kažejo, da Mujica v prvem krogu volitev verjetno ne bo zbral več kot 50 odstotkov glasov, kar bi zadostovalo za zmago v prvem krogu. Mujica naj bi prejel 44 odstotkov glasov, Lacalle 30, Bordaberryju pa se obeta zgolj 12 odstotkov glasov. Morebiten drugi krog volitev bo 29. novembra, kjer pa naj bi "Pepe" prepričljivo slavil. V Urugvaju lahko predsednik državo vodi le en mandat.

Mujica velja za enega od ustanoviteljev urugvajske mestne gverile Tupamaros, ki je bila v času režima vojaške hunte med letoma 1973 in 1985 v nemilosti oblasti. Poslanski sedež je zasedel leta 1995, potem ko se je nekdanja gverila preoblikovala v politično stranko, ki sestavlja levičarsko koalicijo Razširjena fronta.

Sedanji predsednik Vazquez, prav tako član Razširjene fronte, ga je leta 2005 imenoval za kmetijskega ministra. Ta položaj je favorit na današnjih volitvah zasedal do marca lani, ko se je vrnil v senat. Analitiki so prepričani, da je pravi kandidat, ki bo nadaljeval gospodarsko politiko priljubljenega Vazqueza.

A kot je poudarila Mujicova žena, senatorka in nekdanja članica Tupamarosov Lucia Topolanky, je za utrditev reform, ki jih je uvedla Vazquezova vlada, potrebno storiti še veliko. Boj proti izkoriščanju ljudi, socialna pravičnost in enakopravnost možnosti - ti ideali izhajajo še iz časa, ko se je Mujico boril v gverili, vendar se tudi danes skladajo z njegovo politiko, je pojasnila Topolankyjeva.

68-letni Lacalle pa se je v predsedniški kampanji osredotočil na zunanjo politiko in si na tem področju zastavil odločne cilje, med drugim izboljšanje pogosto napetih odnosov z Argentino. Manj naklonjen je pridruževanju regionalnim trgovinskim ali političnim blokom.

Bordaberry, ki je z 49 leti najmlajši kandidat za novega predsednika, se je v predvolilnem boju distanciral od družinske preteklosti in očetovega vojaškega udara leta 1973. Bordaberry - tako trdi sam - predstavlja novo, tolerantno generacijo, ki je "kronološko drugačna" od generacij, ki so v preteklosti razburkale urugvajsko politično prizorišče.