Bo Pjongjang sprejel nadzornike IAEA?

Generalni direktor IAEA El Baradej je začel misijo, med katero naj bi od Severne Koreje dobil zagotovila, da bo inšpektorjem agencije po štirih letih dovolila vrnitev v državo.

Objavljeno
13. marec 2007 10.41
Mohamed El Baradej pred začetkom zasedanja
Pjongjang - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA Mohamed El Baradej je danes prispel v severnokorejsko glavno mesto Pjongjang in tako začel svojo misijo, med katero naj bi od Severne Koreje dobil zagotovila, da bo inšpektorjem IAEA po štirih letih dovolila vrnitev v državo.

"Upam, da bomo lahko razpravljali o uresničevanju dogovora, ki je bil dosežen na šeststranskih pogajanjih. Upam v pozitiven rezultat," je ob prihodu v Pjongjang, kamor je prispel iz Pekinga, dejal El Baradej.

O članstvu Severne Koreje v IAEA

Dan prej je generalni direktor IAEA v Pekingu posvaril pred velikimi pričakovanji. "Gre za zelo zapleten proces in potrebno je vzpostaviti ogromno zaupanja. Razpravljati moramo o številnih temah: varnostnih, gospodarskih in političnih vprašanjih." Prav tako naj bi govorili o ponovnem članstvu Severne Koreje v IAEA, iz katere se je Pjongjang umaknil leta 1994.

El Baradej je še napovedal, da se bo delegacija IAEA med dvodnevnim obiskom Severne Koreje pogovarjala tudi s predstavniki severnokorejskega generalnega urada za jedrsko energijo. Severna Koreja je inšpektorje IAEA izgnala iz države decembra 2002 in kasneje prekinila stike z IAEA kmalu potem, ko je izstopila od Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT).

Zamenjava za nafto

Pjongjang je 13. februarja na šeststranskih pogajanjih v Pekingu pristal, da zapre jedrski objekt Yongbyon in dovoli vrnitev inšpektorjev IAEA v državo. Severna Koreja bo v zameno dobila nafto, ZDA pa jo bodo črtale s seznama terorističnih držav. Pjongjang mora v skladu z dogovorom Yongbyon zapreti v 60 dneh in obenem dovoliti vrnitev inšpektorjev IAEA. Na šest stranskih pogajanjih poleg Severne in Južne Koreje sodelujejo še ZDA, Kitajska, Japonska in Rusija.

El Baradej je Peking zapustil danes in novinarjem, ki so ga čakali na letališču, ni dal izjave. Pričakovati je, da bo imel v kitajski prestolnici novinarsko konferenco v četrtek, ko se bo vrnil iz Severne Koreje. V Peking naj bi v sredo prispel tudi vodja ameriške delegacije na pogajanjih Christopher Hill, ki naj bi se med drugim prav tako srečal z El Baradejem.

"Chris bo poiskal priložnost, da se sreča z njim, čeprav menim, da formalno tega srečanja še ni na programu," je v ponedeljek dejal namestnik tiskovnega predstavnika State Departmenta Tom Casey.