Bo policija ušla nadzoru?

Po nedavnih incidentih se v Južnoafriški republiki sprašujejo, ali bodo policisti res lahko omejili širjenje kriminala preden bo policija sama ušla nadzoru. David Bruce je povedal, da je "stopnja kriminala v državi res visoka in policisti potrebujejo podporo, da bi se z njo lahko spopadli."

Objavljeno
11. november 2009 13.29
Ba.P.
Ba.P.
Cape Town - Kot smo že poročali, so se oblasti v Južnoafriški republiki odločile, da bodo z vsemi potrebnimi sredstvi izkoreninile kriminal, ki je v tej državi na najvišji stopnji v svetu. Tako so policisti dobili pooblastila, da lahko streljajo na kriminalce kadar koli menijo, da je to potrebno, oziroma, ko se počutijo v nevarnosti, kar pa lahko po mnenju strokovnjakov kmalu uide izpod nadzora. Burne razprave so se razplamtele po včerajšnjem incidentu, ko je policist hladnokrvno streljal na in ubil 3-letnega dečka, saj je napačno presodil, da je palica v njegovi roki puška.

Zdaj se v Južnoafriški republiki sprašujejo, ali bodo policisti res lahko omejili širjenje kriminala preden bo sama policija ušla nadzoru. David Bruce iz Centra za študije o nasilju je povedal, da je "stopnja kriminala v državi resnično visoka in policisti potrebujejo potrebno podporo, tudi zakonsko, da bi se z njo lahko spopadli, sploh kadar se soočajo z do zob oboroženimi in nevarnimi kriminalci, vendar pa bi se morali naučiti, da se s takšnimi situacijami spopadajo profesionalno. Streljanje vse povprek ni rešitev."

Minuli teden so policisti tako v hrbet ustrelili civilista, ki je bežal pred policijo. Bal se je, da bi ga ujeli pri kajenju marihuane. V še enem incidentu so policisti med racijo v nekem lokalu ubili dva lastnika po tem, ko so obiskovalci lokala v policiste začeli metati steklenice. Zadnji incident še preiskuje Direktorat za pritožbe.

Andre Beukes, namestnik komisarja v času predsedovanja Nelsona Mandele, je povedal, da je bila južnoafriška policija v tistem času "veliko bolj diskretna, vendar pa so kriminalci to začeli izkoriščati, kar je vodilo do tako visoke stopnje kriminala kot jo imamo danes." "Ni bilo več spoštovanja, zato je bilo potrebno nekaj spremeniti," je povedal Beukes in dodal "Toda šli smo iz ene skrajnosti v drugo. Zdaj je potrebno poiskati pravo mero."

"Veljavni zakon polista popolnoma ščiti, če ta ustreli kriminalca. Ni potrebe, da zakon spreminjamo," je povedal Pierre De Vos, strokovnjak ustavnega prava. Spremembe, ki se obetajo, pa močno podpira južnoafriški minister za notranje zadeve Nathi Mthethwa, ki pravi, da sprememba zakona "ne bo spodbujala nasilja s strani policistov, ampak jim bo le v pomoč pri razumevanju dejanskega stanja."