Bo pravici zadoščeno?

Voditelji afriških držav so se strinjali z vzpostavitvijo novega sodišča, ki bi prineselo pravico sudanski regiji Darfur. Sudanska vlada pravi, da bo predlog potrebno proučiti, HRW ga pozdravlja.

Objavljeno
30. oktober 2009 15.01
Mo.Z.
Mo.Z.
Kartum - Voditelji afriških držav so se strinjali z vzpostavitvijo novega sodišča, ki bi prineselo pravico sudanski regiji Darfur. Šlo bi za hibridno sodišče, na katerem bi ob sudanskih sodnikih sodili še tuji sodniki, katere bi predlagali Afriška unija in vlada v Kartumu.

Ameriška organizacija za zaščito človekovih pravic (HRW) je za BBC povedala, da novo sodišče ne sme izpodriniti mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Slednje namrelč želi soditi sudanskemu predsedniku Omarju al-Bashirju za vojne zločine v Darfurju.

 

Afriški voditelji so se o tem pogovarjali na srečanju v nigerijskem glavnem mestu Abuja, povabili so tudi al-Bashirja, vendar se je ta zaradi zgražanja organizacij za človekove pravice odločil sestanku izogniti.

 

Afriški vrh je tudi potrdil predloge in poročila nekdanjega južnoafriškega predsednika Thaba Mbekija. Gre za 148 strani dolgo poročilo, ki kaže, da so bili dosedanji poskusi zagotovitve pravice v Darfurju neuspešni. K temu nista pripomogla niti posebno sodišče, ki ga je za te namene vzpostvaila sudanska vlada niti mednarodno kazensko sodišče.

 

Georgette Gaignon pravi, da HRW pozdravlja predlog. "Sodišče je potrebno čimprej vzpostaviti, " pravi aktivistka.


Kot pričakovano, odzivi iz Sudana niso prav navdušujoči. Sudanski podpredsednik Ali Osman Taha, ki se je udeležil nigerijskega srečanja, je dejal, da predlog zahteva podrobno proučitev. Ugotoviti morajo, ali predlog v skladu z ustavo.

 

Sudanska uporniška skupina Gibanje za pravico in enakost (The justice and equality movement) je sporočila, da je predlog sicer nepraktičen, vendar pa ga ni zavrnila.