Bo Sloveniji uspelo članstvo v Svet človekovih pravic?

Zunanji minister Dimitrij Rupel je na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice napovedal ponovno kandidaturo Slovenije za članstvo v tem najvišjem organu ZN za človekove pravice.

Objavljeno
13. marec 2007 16.15
Dimitrij Rupel
Ženeva - Zunanji minister Dimitrij Rupel se je udeležil četrtega rednega zasedanja Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi. Kot je povedal, je v svojem govoru na zasedanju med drugim napovedal ponovno kandidaturo Slovenije za članstvo v tem najvišjem organu ZN za človekove pravice za obdobje 2007-2010. Od letošnjih volitev Slovenija veliko pričakuje, vendar izvolitev "ni samoumevno dejstvo, ampak precej napeta tekma", je dodal.

Minister sicer meni, da ima Slovenija na področju zaščite človekovih pravic z izjemo posameznih napak dobro spričevalo, vendar pa "so iz igre doslej izpadle že tudi države, ki imajo na tem področju zelo dobra spričevala, medtem ko so članice sveta tudi države, ki glede tega nimajo ravno najboljših spričeval". Nove članice bo Generalna skupščina ZN volila maja letos.

Velik poudarek pravicam otrok

Zunanji minister se je v Ženevi sestal z več udeleženci zasedanja, med drugim z visoko komisarko ZN za človekove pravice Louise Arbour in izvršnim sekretarjem Ekonomske komisije ZN za Evropo Marekom Belko. Z Arbourjevo sta govorila predvsem o sodelovanju med njenim uradom in EU v času slovenskega predsedovanja, pri čemer je Rupel izpostavil medkulturni dialog kot eno od prioritet Slovenije. Visoki komisarki je predstavil tudi delovanje Mreže za človekovo varnost, ki daje velik poudarek pravicam otrok.

Z Belko se je Rupel med drugim pogovarjal o tem, da bo Ekonomska komisija za Evropo letos praznovala 60. obletnico in da bo na proslavo povabila vse svoje nekdanje izvršne sekretarje, med katerimi je tudi Janez Stanovnik, povabljen pa je bil tudi Rupel sam. Minister se je v Ženevi srečal še z nigerijsko zunanjo ministrico, danes popoldne pa bo odpotoval v Strasbourg, kjer se bo sestal z nekaterimi evropskimi poslanci, predvsem člani zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta.

Primarna misija - zaščita človekovih pravic

Rupel je Svet za človekove pravice sicer nagovoril tako v imenu Mreže za človekove pravice, ki ji Slovenija trenutno predseduje, kot tudi v imenu Slovenije. V imenu prve je minister med drugim opozoril, da se mora svet sedaj osredotočiti predvsem na oblikovanje pravil in postopkov delovanja, saj mora biti ta proces končan do junija, po tej fazi pa se bo spet lahko osredotočil na svojo primarno misijo, zaščito človekovih pravic.

Kot je še pojasnil minister, je v tistem delu svojega govora, ko je govoril v nacionalnem imenu, poudaril, da je Slovenija "nastala z velikim klicajem na načelu človekovih pravic" in je organizacijam, ki se ukvarjajo z varstvom človekovih pravic, "hvaležna tudi za svojo usodo in svoj uspeh".