Bo sporni doktorat spodnesel vzhajajočo politično zvezdo?

Pomočnica predsednika EU parlamenta Silvana Koch-Mehrin se je znašla v podobnih težavah kot Karl-Theodor zu Guttenberg.

Objavljeno
15. april 2011 23.16
Posodobljeno
15. april 2011 23.27
Z. R.
Z. R.
V Nemčiji so blizu novega političnega škandala, saj se je po odstopu obrambnega ministra Karla-Theodora zu Guttenberga v začetku marca po razkritju, da je leta 2006 »kopiral« obsežne dele svojega doktorata, v podobnih težavah znašla mlada in prodorna Silvana Koch-Mehrin. Zaseda eno od štirinajstih mest pomočnika predsednika evropskega parlamenta in je med drugim pristojna za sodelovanje z nacionalnimi parlamenti, doma pa je med vodilnimi pripadniki oziroma »vzhajajoča zvezda« liberalcev v stranki Svobodnih demokratov (FDP), v evropskem parlamentu pa je tudi na čelu poslancev te stranke.

Znana Univerza v Heidelbergu je namreč potrdila, da filozofski oddelek preverja njeno akademsko delo o denarnih unijah, saj je domnevno »napačno navedla vire v svoji 227 strani dolgi doktorski tezi«. Povedano drugače: v doktorskem delu so menda vključeni večji deli, ne da bi bili navedeni njihovi viri. Kot je povedal rektor univerze Bernhard Eitel, ji lahko doktorat tudi odvzamejo, če se seveda obtožbe izkažejo kot utemeljene. S primerom se menda že ukvarjajo tudi tamkajšnji tožilci. Njene težave so se začele po tem, ko je spletna stran VroniPlag Wiki podvomila o njenem doktoratu iz leta 2001 z naslovom Zgodovinske denarne unije med ekonomijo in politiko, češ da ni ustrezno navajala virov za vsaj dvajset strani oziroma kar 13 odstotkov doktorata.

Na njeni osebni spletni strani kot pomočnici predsednika EP o tem zapletu nič ne piše, saj življenjepis še vedno navaja, da je študirala zgodovino in ekonomijo v Hamburgu, Strasbourgu in Heidelbergu in da je skladno s tem pridobila doktorat iz ekonomske zgodovine. Obtožb tudi sama doslej ni komentirala, čeprav o tem poleg BBC obsežneje pišejo tudi v zadnjem spletnem Spieglu. Zanimivo je, da je prav ta spletna stran osramotila tudi nekdanjega obrambnega ministra, proti kateremu je pozneje peticijo za njegov odstop podpisalo več kot 51.000 akademsko izobraženih ljudi.

Primer močno vznemirja zlasti mlajše člane FDP, politični analitik Werner Balsen pa poudarja, da se morda bliža tudi konec obetavne politične kariere štiridesetletne Silvane Koch-Mehrin, čeprav je v petnajstčlanskem izvršnem odboru stranke poosebljala njeno moderno krilo. Kot omenja Spiegel, je njena verodostojnost ogrožena že zato, ker je vsepovsod – tudi na volilnih plakatih in pri člankih – dosledno uporabljala doktorski naziv, za liberalno stranko pa je se to dogaja v najmanj primernem času, saj ima za seboj tudi nekaj bolečih volilnih porazov, ta mesec pa je moral kot njen predsednik odstopiti še zunanji minister Guido Westerwelle.

Odvetniki nekdanjega obrambnega ministra Guttenberga pa so že sporočili, da ne nasprotuje več objavi rezultatov preiskave na univerzi v Bayreuthu o njegovem zdaj že neveljavnem doktoratu.