Bo Su Kjijeva lahko sodelovala na volitvah?

Po besedah višjega mjanmarskega diplomata bo vojaška hunta iz hišnega pripora morda izpustila opozicijsko voditeljico Aung San Su Kji, ki bo tako lahko sodelovala na splošnih volitvah.

Objavljeno
09. november 2009 12.40
Aung San Suu Kji
Ma. J.
Ma. J.
Yangun - Po besedah višjega mjanmarskega diplomata Min Lwina bo vojaška hunta iz hišnega pripora morda izpustila opozicijsko voditeljico Aung San Su Kji, ki bo tako lahko sodelovala na splošnih volitvah, napovedanih za prihodnje leto.

 

Klub temu, da je vojaška hunta v preteklosti že večkrat namignila, da bi Su Kjijevo lahko predčasno izpustili, ni v ta namen sprejela še nobenega ukrepa.

 

Nobelova nagrajenka je v zadnjih 20 letih 14 let preživela v zaporu, odkar so jo v pripor odpeljali maja 2003, pa ni imela možnosti, da bi nagovorila javnost. Pred nekaj meseci je sodišče 64-letno opozicijsko voditeljico obsodilo na dodatnih 18 mesecev hišnega pripora, kar bi ji preprečilo sodelovanje na volitvah, sicer prvih v dveh desetletjih.

 

»Obstaja načrt po katerem bi jo kmalu izpustili, zato da bi lahko organizirala svojo stranko,« je ob koncu srečanja diplomatov Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) v Manili dejal generalni direktor zunanjega ministrstva Min Lwin. Svojih besed ni pojasnil in ni povedal, ali bo Su Kjijeva smela voditi kampanjo niti ali bo lahko kandidirala tudi sama. Njena stranka, Narodna liga za demokracijo, se sicer še ni odločila, ali bo na volitvah sploh sodelovala.