Bo Xilaija izključili iz partije, napovedan kongres

Če bodo Bo Xilaija prepeljali pred sodišče, bo kazen dovolj stroga, da se ne bo nikoli več vrnil na politično prizorišče.

Objavljeno
28. september 2012 21.04
CHINA-POLITICS/BO
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Peking − Bivšega partijskega sekretarja Chongqinga so izključili iz Komunistične partije, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. S tem je končno odprta pot za vložitev obtožnice. Bo Xilai se bo tako morda kmalu znašel pred sodiščem.

Tožilstvo bo po poročanju Xinhue proti Boju vložilo obtožnico zaradi korupcije in drugih kaznivih dejanj, med njimi bosta prav gotovo zloraba oblasti in neprimeren življenjski slog. S tem zadnjim je v kitajskem partijskem jeziku večinoma mišljeno večje število žensk in ljubic.

Odločitev o Bojevi izključitvi je sprejel 25-članski politbiro, ki je zasedal danes, in končno določil tudi datum začetka 18. partijskega kongresa. Zasedanje, na katerem se bodo zamenjale generacije na oblasti, se bo začelo 8. novembra, je odločil politbiro.

Bo Xilai je že od aprila v rokah osrednje disciplinske komisije. Preden pa se začne soditi človeku, ki je bil član politbiroja in celo kandidat za enega najvišjih položajev v piramidi oblasti, mu je treba najprej preklicati članstvo v partiji, ki je na tako visoki ravni povezano z nedotakljivostjo.

Na Kitajskem je Komunistična partija nad vsemi zakoni, tudi nad ustavo. Zato je visokemu partijskemu funkcionarju mogoče soditi šele takrat, ko se mu odvzame partijska knjižica. Politbiro je napovedal, da je za Boja predvidena stroga kazen, saj je prejel visoke vsote za podkupnino, deloma neposredno, deloma pa so jo prejeli družinski člani. Poleg tega je »imel neprimerne zveze s številnimi ženskami«, je zapisano v izjavi.

Skoraj gotovo je tudi, da bo tožilstvo raziskalo Bojevo vlogo v umoru britanskega poslovneža Neila Heywooda. Kitajska sodna izvedenka Wang Xuanmei je ta teden zatrjevala, da je po mnogih znamenjih mogoče videti, da Heywood ni umrl samo zaradi cianida, ki mu gaje v usta vlivala Bojeva žena Gu Kailai. Med dejstvi, ki jih je bilo mogoče slišati med zaslišanjem Gu, trdi profesorica Wang, manjkajo pomembni opisi podrobnosti o smrti človeka, ki je bil zastrupljen cianidom, zato je mogoče z razlogom posumiti, da je bil Britanec do konca pokončan na drugačen način. Prav tako je mogoče, da je pri tem sodeloval še kdo drug poleg Gu.

Bo Xilai je sin velikega revolucionarja Bo Yiboja, enega od »osmih partijskih nesmrtnikov«, ki so v času svojega življenja odločali o vsem v državi. »Princa« revolucionarne dinastije bo težko pripeljati pred sodišče, če pa se bo to končno zgodilo, bo kazen dovolj stroga, da se nikoli ne bo več vrnil na politično prizorišče.